Τετάρτη 28 Αυγούστου 2013

42. ΑΙΝΙΓΜΑ: Τα μαβιά λουλούδια - Treponema pallidum του Τίτου Χριστοδούλου

του Τίτου Χριστοδούλου
Νόσος και των ποιητών, οφείλει το όνομά της στον βοσκό ήρωα ποιήματος του 16ου αιώνα, που τιμωρήθηκε με την ασθένεια αυτή από τον Θεό Ήλιο, όταν τον πρόσβαλε. 

Με καμάρι την έφερε ο Καίσαρ Βοργίας, όπως κι ο λιμπερτίνος, Εarl of Rochester. Ωνομάσθηκε η 'γαλλική ασθένεια', αν και μας ήλθε με τις καραβέλες του Κολόμβου από την Αμερική, κι η πόλη που 'λαμπρύνθηκε' με την παρουσία της ήταν μάλλον η Βενετία όπως και η Νάπολι, όπου εμπειρία της είχε μάλλον κι ο Νικολό Μακιαβέλι. Καμμία σχέση με τον, κρυμμένο πίσω από το ψευδώνυμο αυτό, Νικολό τον Νεώτερο,τον ασθενή τα τρομερά συμπτώματα του οποίου μελέτησε ο πρώτος, τότε, επιστήμων μελετητής της, οGaspar Torrella, το βιβλίο του οποίου μπορείτε να μελετήσετε στην British Library. Μόλις το 1905, ωστόσο η αιτιολογία της αποδόθηκε στο βακτήριο treponema pallidum, ωχρόν μεν, αλλά η υπόθεση φαεινώς ορθή, αν και περίμενε ακόμη σαράντα χρόνια η ασθένεια για να γιατρευτεί, από τον σύζυγο της Ελληνίδας.

Και, ναι, σας το ξαναείπα, στους τρόμους της ασθενείας αυτής, που έτρωγε νεύρα,μυαλό και σάρκες μέχρι το κόκκαλο, οφείλει το ασκητικόν, θρησκευτικά φίλεργον πνεύμα του, ο προτεσταντικός καπιταλισμός, με τον οποίο μας φλαγγελώνει τιμωρητικά η Μέρκελ.
Ποία η ασθένεια;


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Ένα ιστολόγιο προβληματισμού και διαλόγου...!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...