Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2011

"ΠΑΡΑΔΟΣΗ & ΣΥΝΕΧΕΙΑ" του Τίτου Χριστοδούλου



Παράδοση σημαίνει να δίνουμε την ψήφο μας στην πιό αξεδιάλυτη και σκοτεινή από τις κοινωνικές τάξεις, αυτή των προγόνων μας. 
Είναι, όπως είχε πει ο G. K. Chesterton, η δημοκρατία των νεκρών. 
Η παράδοση αρνείται να δεχθεί αυτούς που απλά έτυχαν να περπατούν γύρω μας. 
Πάντως, την καλύτερη παράδοση, την κάνει η πιτσερία της γειτονιάς μου. Τουλάχιστον, ζω ακόμα όταν φθάσουν, και ακόμα ζω και όταν έχω φάει την πίτσα.

29." ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ" του Τίτου Χριστοδούλου

του Τίτου Χριστοδούλου

Παράδοση σημαίνει να δίνουμε την ψήφο μας στην πιό αξεδιάλυτη και σκοτεινή από τις κοινωνικές τάξεις, αυτή των προγόνων μας. Είναι, όπως είχε πει ο G. K. Chesterton, η δημοκρατία των νεκρών. Η παράδοση αρνείται να δεχθεί αυτούς που απλά έτυχαν να περπατούν γύρω μας. Πάντως, την καλύτερη παράδοση, την κάνει η πιτσερία της γειτονιάς μου. Τουλάχιστον, ζω ακόμα όταν φθάσουν, και ακόμα ζω και όταν έχω φάει την πίτσα. Πρέπει να γράψω ένα master thesis πάνω τους με θέμα «παράδοση και συνέχεια». Και πεπερόνι. 
Φρήντριχ Πίτσε

28. ΟΙΚΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ του Τίτου Χριστοδούλου

του Τίτου Χριστοδούλου

‘Oικίας περιβάλλον, κέντρων, συνοικίας
που βλέπω κι όπου περπατώ χρόνια και χρόνια,
σε δημιούργησα μες σε χαρά και μες σε λύπες
με τόσα περιστατικά και τόσα πράγματα
Κι αισθηματοποιήθηκες ολόκληρο για μένα…’

Οι στίχοι του μεγάλου Αλεξανδρινού, του «Ελληνικού»  Κωνσταντίνου Καβάφη μου ήρθαν στο μυαλό καθως διάβαζα στους Financial Time εκτεταμένο άρθρο του Raymond Stock για την προσπάθεια που καταβάλλει η Αιγυπτιακή κυβέρνηση να διασώσει το σπίτι στο οποίο κατοίκησε στην διάρκεια της Aλεξανδρινής παραμονής του ο «Ελληνικός» συγγραφεύς τουΑλεξανδρινού Κουαρτέτου, αλλά και του Πικρά Λεμόνια της πονεμένης Κύπρου, ο Αλεξανδρινός Laurens Durrell -για την τύχη του σπιτιού επίσης του οποίου στην κατεχόμενη Κύπρο - στο Μπέλαπαϊς είχαν γράψει οι Αγγλικές εφημερίδες παλαιότερα - και στον οποίο για να δέσουμε έτσι τον παραλληλισμό είχε εισαγάγει το έργο του Καβάφη ο θαυμαστής και καλός φίλος του πρώτου, Ε.Μ. Foster.

27. VACCA DELENDA EST του Τίτου Χριστοδούλου

Προσθήκη λεζάντας
του Τίτου Χριστοδούλου 

Eίναι και πάλι ν’ αγελάς. Αγελάς συλλαμβάνεται από την αστυνομία και προσάγεται στη δικαιοσύνη με κατηγορίες για παραβίαση ξένης περιουσίας με σκοπό τη διατάραξη της ήρεμης διεκπεραίωσης εργασίας, συμμετοχή σε παράνομες διαδηλώσεις και γενικώς…αγελαία συμπεριφορά. Η είδηση από την Sunday Telegraph, που εξηγούσε βεβαίως ότι η σύλληψη εστρέφετο κατά του ανθρωπίνου περιεχομένου της αγελάδος, δύο διαδηλωτών που είχαν ντυθεί ως αγελάς διαδηλώνοντας ‘δια βοός’ μαζί με 191 άλλους κατά της κατασκευής παρακαμπτηρίου δρόμου Α34 στο Newbury ο οποίος θα κατέστρεφε γραφικό λιβάδι όπου “η καλή μας αγελάδα, έβοσκε κάτω στη λιακάδα”