Πέμπτη 6 Ιανουαρίου 2011

33. Η ΚΑΤΑΡΑ ΤΗΣ ΦΑΝΕΛΑΣ του Τίτου Χριστοδούλου

του Τίτου Χριστοδούλου

Είναι καιροί σύγχυσης στις αγορές. Κι οι αναλυτές, οικονομικοί δημοσιογράφοι κι επενδυτές, απογοητευμένοι από τα οικτρά διαψευσμένα μοντέλα οικονομικής ανάλυσης και πρόβλεψης για το οικονομικό προφίλ των εταιριών στις οποίες επενδύνουν, εδικά τις εν μια νυκτί εξαφανίσεις δεινοσαύρων όπως οι Lehman Brothers και η AIG  ψάχνουν άλλα.... «σημάδια του κορμιού», άλλες σπλαχνοσκοπίες ή οιωνοσκοπίες για να εικάσουν το όλο και πιο δυσανάγνωστο, όλο και πιο απρόβλεπτα δυσοίωνο μέλλον.
Μια όλο και πιο εξωτική και γαργαλιστική σειρά από συναρτήσεις έχει κατά καιρούς προβλέψει για την πορεία συνολικά της αγοράς, από την θεωρία των κυμάτων, μια μεταφυσικά εδραασμένη διακύμανση της πορείας των τιμών μέχρι τις ενδείξεις του ποδόγυρου, the hemline index: όσο πιο αισιόδοξη η πορεία της αγοράς, πιο υψηλά ο ποδόγυρος, δηλαδή πρέπει σήμερα να σηκώνουν μπουχό από το σύρσιιμο χάμου τα μάξι φουστάνια των κυριών του κραχ.

32.AND WE LAUGH, WE LAUGH... Του Τίτου Χριστοδούλου

Του Τίτου Χριστοδούλου

Προϋπόθεση του ανθρώπινου γέλιου (σε αντιδιαστολή προς το ζωϊκό, που, αντίθετα από τον Αριστοτέλη του «ζώου γελαστικού» υπάρχει, τουλάχιστον στα ανώτερα πιθηκοειδή) είναι, πάνω από όλα, η αυτοσυνειδησία και αναγνώριση της κατάστασής μας. Για την κατανόηση δηλαδή του αστείου και την ανταπόκριση του γέλιου σε αυτό, συνομολογείται η δυνατότητα του σαρκασμού, που επιτρέπει και δικαιώνει ο αυτοσαρκασμός. Δικαίωμα και αλήθεια στην σάτιρα δίνει το δάκρυ, και στον σαρκασμό η δια του αυτοσαρκασμού συμμετοχή στην διακωμωδούμενη «ανθρώπινη κατάσταση», που ο σαρκασμός οικτίρει και δια του γέλωτος θρηνεί.

31. MINIMA MORALIA ET PARVA NATURALIA: Ω συ Μυία και Τέρατα... του Τίτου Χριστοδούλου

του Τίτου Χριστοδούλου

  • «’Εστι η μυία το σμικρότατον των ορνέων»[i]
  • Ο τόπος μας είναι μικρός. Και «ολιγάνθρωπος». Μικροί και ολίγοι.
  • Κι όλο πιο μικροί. Κι όλο πιο «λίγοι». Όλη η γη και οι ολίγοι.
  • Γη λήγων των ολίγων.
  • Γιατί ψηφίζουμε κοντούς ηγέτες; Για να φαίνεται μεγαλύτερη η Κύπρος που μας αφήνουν.
  • The incredible shrinking Cypriots.
  • The incredible shrinking Cyprus.
  • Είπατε «τελεία»; Μάλλον μυιγόχεσμα, στον χάρτη.
  • Κι όμως αλί στον κόσμον όλο όταν βρεθεί να έχει η μυίγα κώλο.
  • «Άξιον εστί το σκατό των παιδιών με την μυίγα πάνω».[ii]
  • Μυιγόχεσμα. Μουγιαστήκατε μυιγιάγγιχτοι;

ΕΝΑΣ ΣΩΡΕΙΤΗΣ ΨΗΦΟΙ -ΠΟΣΟ ΜΕΤΡΑ ΜΙΑ ΨΗΦΟΣ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ; του Τίτου Χριστοδούλου

Γράφει ο Τίτος Χριστοδούλου:

«Πώς μπορούν 53.054.087 άνθρωποι να είναι τόσο ηλίθιοι;». Τον γύρο του κόσμου έκανε το πρωτοσέλιδο της κεντροαριστερής Daily Mirror, με αποτροπιασμό σχολιάζοντας, τότε, το τρόπαιον «αποτρόπαιον» της εκλογικής νίκης του George Bush, στις πρόσφατες αμερικανικές εκλογές για την πλανητική ηγεσία. Αναρωτιόμαστε αν σκόπιμα η εφημερίδα χρησιμοποίησε τον όρο «dumb» αντί του «idiot» για να αποδώσει την βλακεία, ως κρίνει επικρίνουσα, των Αμερικανών ψηφοφόρων που ανέδειξαν και πάλιν τον Τεξανό πρόεδρο ανανεώνοντες παράλληλα και την εντολή για την φαρ γουέστερν εξωτερική πολιτική των κατά πρόληψιν (κι εξάλειψιν) πολέμων ή του «συνεχούς» (κατά το Οργουελιανό 1984) πολέμου. Γιατί, βέβαια, η λέξη «idiot» παραπέμπει στην ελληνική προέλευσή της από το «ιδιώτης», που οι αρχαίοι Αθηναίοι χρησιμοποιούσαν για τον πολίτη που δεν ενδιαφέρεται για τα κοινά και δεν ψηφίζει.