Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2011

DE IMPOSTORIBUS. του Τίτου Χριστοδούλου


Συνέπεσεν ή και συνέπαιξεν η ταυτοχρονία, η άνευ αιτιότητος συμπτωματικότης, μεταφυσικώς γνωστή παρά τω ψυχολόγω του βάθους Karl Jung ως «synchronicity», ώστε εις δύο χωριστάς περιπτώσεις, εν ταυτή τη ημέρα , δύο ομηγύρεις παροίκων να με ερωτήσουν τί δηλοί η λέξις «impostor»: ο ψευδεπίγραφος, κίβδηλος, ψεύτικος, κάλπικος, νόθος, θεατρίνος, προσποιητής, τσαρλατάνος, υποκριτής, απατεών, παραμυθάς, πλάνος, τενεκές, προφασίας ή επιφασίας ή κοινώς.. φάντης.

Προφανώς ζουν, εσκέφθην, εις την παροικίαν μας, όπου και όλως ενδημεί το είδος, η ευδοκίμησις του οποίου και τόσον κερδαίνει από την εν ευδία κοίμησιν των υπολοίπων. Απού έν έσιει ντροπήν, ο κόσμος ούλος εν δικός του, λέγει θυμοσόφως νοήσας ο «λάς αναιδής», πέτρινος λαός μας, βιαζόμενος να πράξει ομοίως, τον κίνδυνον ούτω διατρέχων να συλληφθεί ως επιφαινόμενος ιμπόστωρ, δις κάλπικος παράς. Λαμβάνω λοιπόν το θάρρος της φιλοξένου προαιρέσεως σας, δια να καταθέσω την επί παντός «ιμπόστορος» άποψιν του εθνικού της ευτελείας μας ποιητού, Γεωργίου Σουρή.

ΚΟΥΡΕΙΟΝ "Η ΤΡΙΧΟΤΟΜΗΣΙΣ"


«Εισίν και τρίχες». Είιχε μαλλιάσει η γλώσσα του να προειδοποιεί για τους «εκκαιδέκατους» (δεκαεξαετείς) ο των ατρίχων ερώμενος της Παλατινής Ανθολογίας. Τριχή και χιλιοτριχή, τρεις και χίλιες τρεις φορές, στην καθαρεύοσα (καταλαβαινόταν τότε) ή την μαλλιαρή, προειδοποιήθηκαν και οι ευτριχείς Κύπριοι ότι αν και κλείνει η ψαλίδα από την Ευρώπη, έχει τους σκοπούς του το εκ κατασκευής όργανον της τριχοτόμησης. Κι εκείνη η περίεργη, θυμάστε πώς μας ανατρίχιαζαν οι μυστικές τριχιές της, του Ελσίνκι τότε η αλογοουρά.

Περί τριχών πάντα ο λόγος. Στους χαλεπούς του Ελληνισμού καιρούς, το μπλαμπλαδόρον έθνος μας ξαναθυμάται των λογισμών του τις τρίχες. Το έθνος που τον λόγον ανέδειξεν ως πολιτισμόν του, κι έκφρασή του πολιτική της πειθούς τον ναόν, την δημοκρατία. «Ουκ έστιν πειθούς ιερόν άλλον πλην λόγος» που υμνούσε την εγκαθίδρυση της αθηναϊκής δημοκρατίας ο Αισχύλος. 

CERN – ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ – ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΝΑΓΗ. του Τίτου Χριστοδούλου


10η Σεπτεμβρίου 2008. Σημαδιακή ημερομηνία όχι μόνο για τους φυσικούς υψηλών ενεργειών, τους αστροφυσικούς και τους κοσμολόγους αλλά για ολόκληρη την ανθρωπότητα. Είναι η ημέρα κατά την οποία θα ξεκινήσουν τα μεγαλεπήβολα πειράματα στο Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων (LHC) του Ευρωπαϊκού Κέντρου Έρευνας Στοιχειωδών Σωματιδίων, τα οποία φιλοδοξούν να συλλέξουν στοιχεία για την κατανόηση των νόμων που βρίσκονταν σε ισχύ αμέσως μετά τη Μεγάλη Εκρηξη (Big Bang) που δημιούργησε το Σύμπαν πριν από 13.7 δισεκατομμύρια χρόνια.

Στα πειράματα συμμετέχουν χιλιάδες επιστήμονες από πολλές χώρες του κόσμου. Ανάμεσά τους, και μια κυπριακή ομάδα υπό τον Καθηγητή Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και Πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου, Διακεκριμένο Δημοσιογράφο, Θεατράνθρωπο, Ποιητή, Ηθοποιό, Εκφωνητή, Λέκτορα, Ραδιοφωνικό Παραγωγό, Θεατρικό Κριτικό, Αναλυτή, Ειδικό Πολιτιστικό, Αρθρογράφο, Επικήδειο Θρηνωδό, Παρουσιαστή και Ζεν-πρεμιέ Βασίλη Παναγή.