Στον Αριστοτέλη οφείλουμε την πληρέστερη και διαυγέστερη θεωρία πώς η ηθική τελείωση του ανθρώπου πραγματώνεται ουσιαστικά στο εσωτερικό μιας πολιτικής κοινότητας, με τη συμμετοχή στη ζωή της πόλης, η αρετή των κατοίκων της οποίας πραγματώνει την ηθική τελείωση, το «τέλος» της ιδίας. Αλλά πρόκειται, επαναλαμβάνεται, για αρετή που είναι διδακτή με την οικείωση και την έξη, τη συνήθεια την οποία ενστερνίζεται η διαπαιδαγώγηση.
Τετάρτη 28 Αυγούστου 2013
45. ΕΝ ΤΗ ΠΑΛΑΜΗ, ΚΑΙ ΟΥΤΩ ΒΟΥΣ ΕΣΟΜΑΙ! Η γλώσσα της δωροδοκίας σε όλο τον κόσμο. Του Τίτου Χριστοδούλου.
Οι Τούρκοι άφησαν στον πολιτισμό δύο πράγματα, το 'μπαξίς' και το 'χαζούκ', είχε δηλώσει σπάνιος, μηφιλότουρκος, Εγγλέζος. Το πρώτο όλοι το γνωρίζετε, ενδημεί κι εδώ η παράδοση.Το δεύτερο, ίσως γνωστό σας στην φράση 'μεγάλη χαζουκιά επάθαμε', είναι ο ανασκολοπισμός, ή παλούκωμα, πιο γνωστό σαν αγαπημένη πρακτική του Κόμητος των Καρπαθίων, Vlad, άλλως Δράκουλα.
43. ΠΑΤΡΙΔΑ, ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ.... του Τίτου Χριστοδούλου
«Είμαι από το Ανεμούρι!» Υπόκωφα βροντερή βγαίνει η φωνή απ’ το βουλιαγμένο του γέροντα πλεμόνι. Στο τέλος μου, η αρχή μου. Μόλις είχαν φέρει τον γέροντα, ενενήντα δύο χρόνων λυγισμένο πλάτανο, στο κρεβάτι απέναντί μου. Πληγωμένου ζώου μουγκρητό η φωνή του κατάκοιτου γέροντα. Το βλέμμα αστραπή, ψάχνει και στυλώνεται στο δικό μου,επίμονα, ερωτηματικά, ψάχνοντας να αρπαχτεί από ο,τι κοντά του ζωντανό, τις τελευταίες του να εναποθέσει αλήθειες.
42. ΑΙΝΙΓΜΑ: Τα μαβιά λουλούδια - Treponema pallidum του Τίτου Χριστοδούλου
Νόσος και των ποιητών, οφείλει το όνομά της στον βοσκό ήρωα ποιήματος του 16ου αιώνα, που τιμωρήθηκε με την ασθένεια αυτή από τον Θεό Ήλιο, όταν τον πρόσβαλε.
Με καμάρι την έφερε ο Καίσαρ Βοργίας, όπως κι ο λιμπερτίνος, Εarl of Rochester. Ωνομάσθηκε η 'γαλλική ασθένεια', αν και μας ήλθε με τις καραβέλες του Κολόμβου από την Αμερική, κι η πόλη που 'λαμπρύνθηκε' με την παρουσία της ήταν μάλλον η Βενετία όπως και η Νάπολι, όπου εμπειρία της είχε μάλλον κι ο Νικολό Μακιαβέλι. Καμμία σχέση με τον, κρυμμένο πίσω από το ψευδώνυμο αυτό, Νικολό τον Νεώτερο,τον ασθενή τα τρομερά συμπτώματα του οποίου μελέτησε ο πρώτος, τότε, επιστήμων μελετητής της, οGaspar Torrella, το βιβλίο του οποίου μπορείτε να μελετήσετε στην British Library. Μόλις το 1905, ωστόσο η αιτιολογία της αποδόθηκε στο βακτήριο treponema pallidum, ωχρόν μεν, αλλά η υπόθεση φαεινώς ορθή, αν και περίμενε ακόμη σαράντα χρόνια η ασθένεια για να γιατρευτεί, από τον σύζυγο της Ελληνίδας.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις
(
Atom
)