Οι Τούρκοι άφησαν στον πολιτισμό δύο πράγματα, το 'μπαξίς' και το 'χαζούκ', είχε δηλώσει σπάνιος, μηφιλότουρκος, Εγγλέζος. Το πρώτο όλοι το γνωρίζετε, ενδημεί κι εδώ η παράδοση.Το δεύτερο, ίσως γνωστό σας στην φράση 'μεγάλη χαζουκιά επάθαμε', είναι ο ανασκολοπισμός, ή παλούκωμα, πιο γνωστό σαν αγαπημένη πρακτική του Κόμητος των Καρπαθίων, Vlad, άλλως Δράκουλα.
Εν Ελλάδι, όλα με το λάδι, Αρχαιόθεν η πρακτική, διδάξαμε πολιτισμό. Είχαν και τρεις θεές του 'εν την παλάμη και ούτω βοήσομαι', οι αρχαίοι μας, την Δεξώ, την Δοσώ και την Εμβλώ, στην τσέπη. Για τους Ρωμαίους, ειθισμένη και γενικευμένη πολιτική πρακτική, αφού ήταν δεκτό στην προεκλογική τους προσπάθεια οι υποψήφιοι να δίνουν γύρο, 'ambire', παίρνοντας μπαξίσια έναντι υπεσχημένων πολιτικών ανταλλαγμάτων, εάν εκλέγοντο. Όθεν, κι πολιτική φιλοδοξία απεκαλείτο ambitio, αγγλιστί σήμερον 'ambition', από την γύρα αυτή των...φιλοδωρημάτων.
Σε χώρες με μεγάλη γραφειοκρατία, πάντως, αυτό που επιδιώκεται να διευκολυνθεί είναι η κίνηση, η επιτάχυνση. Και αυτό παραπέμπει στην ανάγκη να λαδωθούν τα γρανάζια της μηχανής, το γνωστό μας «λάδωμα» . Έκφραση που χρησιμοποιείται παρ' ημίν, «εν Ελλάδι όλα με το λάδι», ή το «λεφτάλαδωτήρι», στην Ουγγαρία, (kenepenz). Εκεί, πάντως, το μεγαλύτερο σκάνδαλο δωροδοκίας και διαφθοράς, δεν πήρε το όνομα φαγητού ή ποτού. Ήταν η ονομασία «κουτί της Nokia» (θυμάστε τα δικά μας «κουτιά των πάμπερς», του Κοσκωτά), όταν είχε ανακαλυφθεί ότι ο διευθυντής της Δημόσιας Εταιρείας Συγκοινωνιών, Zsolt Balogh, λάδωσε τον αναπληρωτή δήμαρχο της Βουδαπέστης, Miklos Hagyo, σε ένα κουτί της Nokia. 'Εκτοτε το κουτί της Nokia έγινε και μονάδα μέτρησης μετρητών, αντιστοιχώντας σε 15 εκ φιορίνια ($65,000) - το μέγεθος της δωροδοκίας του Balogh.
Οι Μεσόγειοι, πάντως τρώμε. Κλασικό το «Μαζί τα Φάγαμε», του Πάγκαλου, φράση ιστορική, πια, με όλη την έμφαση του βάρους της. Οι Τούρκοι, ευφημιστικά, είπαμε, ονομάζουν το μπαξίς ως «λεφτά για σούπα», (chorba parasi). Το μπαξίς εδώ, γίνεται υποκοριστική έκφραση, που ελαφρύνει την ηθική διάσταση, γίνεται, όπως και στα φιλοδωρήματα στα εστιατόρια, κάτι για να πιείς, πουρμπουάρ, pour boire. Ένα καφέ βρε αδελφέ, "kahwe", ή τσάι για τους ηλικιωμένους στην Κένυα, ("chai ya wazee" σταSwahili). Καφεδάκι, στα ελληνικά, "um cafezinho" (καφεδάκι) και στα βραζιλιάνικα, η ίδια υποκοριστική έκφραση για το φιλοδώρημα. Κάτι μικρό, "kitu kidogo" και στα Σουαχίλι, ενώ, τυπικά, μένουν στο γαλλικό οι γαλλόφωνοι της Ακτής του Ελεφαντοστού, Cote d' Ivoire.
Τετάρτη 28 Αυγούστου 2013
45. ΕΝ ΤΗ ΠΑΛΑΜΗ, ΚΑΙ ΟΥΤΩ ΒΟΥΣ ΕΣΟΜΑΙ! Η γλώσσα της δωροδοκίας σε όλο τον κόσμο. Του Τίτου Χριστοδούλου.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης
(
Atom
)
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου
Ένα ιστολόγιο προβληματισμού και διαλόγου...!!!