ANOIXTO ΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΚΩΣΤΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟ ΧΡΙΣΤΟΦΙΔΗ, ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΚΑΙ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ
Ο διορισμός νέου Μορφωτικού Συμβούλου της Κυπριακής Υπάτης Αρμοστείας στο Λονδίνο.
Αγαπητέ φίλε,
Είμαι βέβαιος ότι θα συμφωνήσεις μαζί μου, πως η πρόσφατη(21 Δεκεμβρίου 2010) απόφαση του Κυπριακού Υπουργικού Συμβουλίου για τον διορισμό του κυρίου Κύπρου Χαραλάμπους ως του νέου Μορφωτικού Συμβούλου της Κυπριακής Υπάτης Αρμοστείας στο Λονδίνο, στη θέση της Δρος Νίκης Κατσαούνη – το συμβόλαιο της οποίας αδικαιολόγητα δεν ανανεώθηκε – δεν είναι ένα θέμα που αφορά προφανώς αποκλειστικά το ΑΚΕΛ και το Παράρτημά του στη Βρετανία, αλλά όλους τους πάροικους που ζουν σ’ αυτή τη χώρα και όχι μόνον.
Εν όψει και της ανάληψης της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Κυπριακή Δημοκρατία το 2012, ο διορισμός νέου προσώπου σ’ ένα τόσο σημαντικό πόστο, στη θέση της επιτυχημένης, από κάθε άποψη, Δρος Κατσαούνη, αφορά όσο ποτέ άλλοτε όλους τους Κύπριους, εντός και εκτός Κύπρου, ανεξαρτήτως κομματικής, ιδεολογικο-πολιτικής ή άλλης τοποθέτησης. Η υπόθεση της Κύπρου δεν είναι υπόθεση κομματική, αλλά εθνική.
Αν δεν απατώμαι, η εν λόγω απόφαση του Κυπριακού Υπουργικού Συμβουλίου πάρθηκε την Τρίτη, 21η Δεκεμβρίου 2010, χωρίς, απ’ ό,τι φαίνεται, να συνυπολογιστούν, από τη λαοπρόβλητη κυβέρνηση όλων των Κυπρίων τού Δημήτρη Χριστόφια, όλοι οι παράγοντες, όλα τα δεδομένα, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από την κατακραυγή από σημαντική μερίδα της Παροικίας στη Βρετανία, και όχι μόνον. Πάνω απ’ όλα είναι η Κύπρος και ο δίκαιος αγώνας που διεξάγει. Στην προκειμένη περίπτωση, το ζητούμενο για μένα, για κάθε Κύπριο πατριώτη, δεν είναι ποιος θα φύγει και ποιος θα έρθει, αλλά η σωστή προβολή της Κύπρου μέσα από τα Γράμματα, την Τέχνη και τον Πολιτισμό, που αποτελούν ισχυρά, ισχυρότατα όπλα για κάθε λαό που αγωνίζεται για ελευθερία.
Για να μην υπάρξει ίχνος σύγχυσης, παρεξήγησης ή αμφιβολίας, θέλω να κάνω ξεκάθαρο ότι το επαναλαμβανόμενο κλισέ πως «κανένας δεν είναι αναντικατάστατος», δεν σημαίνει τίποτα. Το σίγουρο είναι ότι, αν στο βωμό των οποιωνδήποτε σκοπιμοτήτων ή της όποιας ανανέωσης, αλλαγής, χωρίς περιεχόμενο, θυσιάζεται ο σκοπός, τότε ζήτω που κάηκε η κυβέρνηση της δίκαιης κοινωνίας (και της αξιοκρατίας) τού Δημήτρη Χριστόφια(!) και όλοι όσοι την υποστήριξαν και την υποστηρίζουν ακόμα, περιλαμβανομένου του γράφοντος. Η Κύπρος να μην καεί, φίλε Χρίστο...
Θέλω, επίσης, να κάνω ξεκάθαρο ότι η ανανέωση είναι μέρος της αέναης κίνησης, της αέναης αλλαγής στην ανθρώπινη ζωή, αλλά και στην υπόλοιπη φύση. Φρονώ ότι η ίδια η ζωή έχει αποδείξει πως «η ανανέωση για την ανανέωση», «η αλλαγή για την αλλαγή», που δεν έχει σχέση με τη φυσιολογική διαδικασία της αναγκαίας ανανέωσης, της αναγκαίας αλλαγής, δεν είναι παρά μια μεταφυσική, επικίνδυνη προσέγγιση, η οποία, ωστόσο, δεν ενοχλεί τόσο, όσο η εφαρμογή τής «επιλεκτικής ανανέωσης», που αποτελεί απτή εκδήλωση ανακόλουθης, αναξιόπιστης προσέγγισης, που οδηγεί αναπόφευκτα σε αντιφάσεις, αδιέξοδα και λάθη.
Δεν πείθετε κανέναν. Όπως γνωρίζεις, η Δρ Κατσαούνη δεν ήταν δημόσιος υπάλληλος. Για πέντε χρόνια πρόσφερε τις υπηρεσίες της ως Μορφωτική Σύμβουλος, με συμβόλαιο, όπως βέβαια και άλλοι διορισμένοι Σύμβουλοι της Κυπριακής Δημοκρατίας, Κύπριοι και ξένοι, ανεξαρτήτως ηλικίας και χρόνων υπηρεσίας, γνωστών συνταξιούχων μη εξαιρουμένων...
Κόλακες, συμφεροντολόγοι, κάθε καρυδιάς καρύδι, διαδίδουν το παραμύθι ότι υποκινηθήκαμε για να υποστηρίξουμε την παραμονή τής Δρος Κατσαούνη στη θέση της Μορφωτικής Συμβούλου. Αυτοβούλως υποστηρίζουμε με σθένος μια δίκαιη υπόθεση για το καλό της Κύπρου. Το θέμα δεν είναι προσωπικό και σε καμιά περίπτωση δεν θα υποστηρίζαμε τη Δρα Κατσαούνη αν δεν παρήγαγε αξιόλογο και σημαντικό έργο για την Κύπρο. Ακόμα, σε τελευταία ανάλυση, υπό κανονικές συνθήκες, η Δρ Κατσαούνη δεν θα είχε καν την ανάγκη της δικής μας υποστήριξης γιατί μίλησαν τα ίδια τα έργα της και, όπως σωστά και εύστοχα λέγει μια αγγλική παροιμία, «τα έργα μιλούν δυνατότερα από τα λόγια». Μην υποτιμάτε τη νοημοσύνη και το κριτήριο του κόσμου.
Όπως και πολλοί άλλοι συνάνθρωποί μου, ξέρω ότι πάντα είχα και έχω το θάρρος να λέγω τη γνώμη μου ανεπηρέαστα, χωρίς ιδιοτελή κίνητρα ή υπολογισμούς. Το θάρρος της γνώμης σου δεν μπορεί να σου το αφαιρέσει κανείς. Το θάρρος της γνώμης σου μπορείς μόνο να το χάσεις. Η Δρ Κατσαούνη αποδείχτηκε, με το αξιόλογο, πληθωρικό έργο της, ακούραστη, συνεπής εκπρόσωπος των Γραμμάτων, της Τέχνης και του Πολιτισμού, που τίμησε την Κύπρο στη Βρετανία και διεθνώς. Από το μετερίζι της Μορφωτικής Συμβούλου, έχει προωθήσει τη δίκαιη υπόθεση της Κύπρου όσο κανείς άλλος εδώ στη Βρετανία.
Καθόλου, τυχαία, διακόσια και πλέον μέλη(μέχρι στιγμής και συνεχίζονται οι υπογραφές), εκλεκτά μέλη της αόκνως αγωνιζόμενης στο πλευρό του λαού μας Κυπριακής Παροικίας – επιστήμονες, άνθρωποι των Γραμμάτων, της Τέχνης και του Πολιτισμού, επιχειρηματίες, φοιτητές, αλλά και απλοί άνθρωποι του μόχθου, περιλαμβανομένων και μελών του Παραρτήματος ΑΚΕΛ Βρετανίας – υπέγραψαν στις 15 Δεκέμβρη 2010 (δηλαδή, μια εβδομάδα πριν παρθεί η απόφαση για τον διορισμό του κ. Χαραλάμπους), ανοικτή επιστολή προς τον Πρόεδρο τής Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, με την οποία ζητούσαν όπως ανανεωθεί το συμβόλαιο της Δρος Κατσαούνη.
Μεταξύ εκείνων που ζήτησαν την ανανέωση του συμβολαίου τής Δρος Κατσαούνη είναι και ο Χριστόφορος Πισσαρίδης, Βραβείο Νόμπελ Οικονομίας 2010, καθηγητής Πανεπιστημίου (London School of Economics), ο Κύπρος Νικολαΐδης, Εμβρυολόγος–Γενετιστής, η Εντμέ Λεβέντη, μέλος Ιδρύματος «Α.Γ. Λεβέντη», πρώην πρέσβειρα της Κύπρου στηνUNESCO, ο Πέτρος Φλωρίδης, Αντιπρόεδρος του Πανεπιστημίου του Δουβλίνου (Trinity College), η Φλόγα Ανθία, κοινωνιολόγος-ακαδημαϊκός (Roehampton University), ο Χρίστος Πασσάς, αρχιτέκτονας –Γραφείο Ζάχα Χαντίντ, υπεύθυνος ανάπλασης Πλατείας Ελευθερίας, ο Χριστόδουλος Γεωργιάδης, πιανίστας – συνθέτης, η Άννα Κωνσταντίνου, ζωγράφος – Εδιμβούργο, ο Κυριάκος Τσιούπρας, δημοσιογράφος ΡΙΚ και ΚΥΠΕ κ.ά.
Έμαθα αρκετά, όσα χρειάζονταν, πριν σχηματίσω καταληκτική γνώμη για τον κ. Χαραλάμπους. Δεν έχω τίποτε εναντίον του σε προσωπικό επίπεδο. Απλώς, κατά την εκτίμησή μου (πόσο μάλλον κατά την εκτίμηση άλλων, πιο αρμόδιων από μένα, οι οποίοι υποστήριξαν την παραμονή της Δρος Κατσαούνη), δεν έχει τα φόντα για να ανταποκριθεί στα καθήκοντα της δουλειάς που του έχει γενναιόδωρα προσφερθεί(στο πιάτο), εκτός βεβαίως και αν έχει αναλάβει άλλη παράλληλη αποστολή. Όμως, για να είμαι ειλικρινής, δεν χρειάζεται, κατά την ταπεινή μου γνώμη, να διαθέτει κανείς εγκέφαλο Αϊνστάιν, για να διαπιστώσει, ακόμα και με πρόχειρη ανάγνωση του βιογραφικού του σημειώματος – το οποίο υπάρχει στο Διαδίκτυο, αν δεν το έχει εν τω ματαξύ αφαιρέσει ή αλλάξει – ότι ο άνθρωπος αυτός, ασυζητητί, δεν διαθέτει τα στοιχειώδη προσόντα και την παραμικρότερη πείρα που απαιτούνται για την καίρια θέση του Μορφωτικού Συμβούλου.
Εκείνοι οι φίλοι που καλοπροαίρετα ή μη (δεν έχει σημασία), ισχυρίζονται ότι ο κ. Χαραλάμπους «πρέπει να δοκιμαστεί πριν κριθεί», ασφαλώς θα αστειεύονται, γιατί για τέτοιου είδους θέσεις δεν υπάρχουν περιθώρια για πειράματα. Σε τέτοιου είδους και βαθμού θέσεις πρέπει να προσλαμβάνονται μόνον οι προσοντούχοι και οι δοκιμασμένοι. Κανέναν δεν εξυπηρετεί η επιχειρούμενη σήμερα υποβάθμιση του χαρακτήρα, του επιπέδου και του ρόλου τού Μορφωτικού μας Συμβούλου εδώ στη Βρετανία. Μονάχα η Νομοθετική εξουσία, που ελέγχει την Εκτελεστική, μπορεί, ίσως, να κρίνει, αν με τον συγκεκριμένο διορισμό, το Υπουργικό Συμβούλιο ενήργησε μέσα στα σωστά πλαίσια της χρηστής διοίκησης και με γνώμονα το συμφέρον της Κύπρου.
Αφήνω κατά μέρος το γεγονός ότι η κυβέρνηση όλων των Κυπρίων τού Δημήτρη Χριστόφια αγνόησε τελείως τις απόψεις και τα αισθήματα μεγάλης μερίδας της Παροικίας μας πριν αποφασίσει για μιαν «αλλαγή», που συνιστά πραγματικό πισωγύρισμα.
Θέλω να σου αναφέρω ότι το πρόσφατο σχόλιο της εφημερίδας «Χαραυγή», πως η Δρ Κατσαούνη πρόσφερε, αλλά πρέπει «να δοθεί τόπος στα νιάτα» (ο κ. Χαραλάμπους είναι μόλις 50 χρόνων και βάλε !) και στην «καινοτομία» που θα φέρει ο νέος Μορφωτικός Ακόλουθος (τώρα, πώς μπορεί ένας άνθρωπος που δεν έχει κανένα πτυχίο και δεν έχει δοκιμαστεί, να διορίζεται Μορφωτικός Σύμβουλος, που θα φέρει μάλιστα και καινοτομίες, είναι άξιον απορίας), αποτελεί εμπαιγμό ή, στην καλύτερη περίπτωση, μόνον ως κακόγουστο ανέκδοτο εκλαμβάνεται.
Κλείνω το αναγκαστικά μακροσκελές αυτό γράμμα μου.
Η διακριτική ευχέρεια του Προέδρου να διορίζει Συμβούλους σε διάφορες θέσεις δεν μπορεί να γίνεται ποτέ αυθαίρετα, γι’ αυτό ελπίζουμε, έστω και την υστάτη, όλοι εμείς που στείλαμε επιστολές ή και υπογράψαμε την ανοικτή επιστολή προς τον Πρόεδρο, σε μια εξήγηση για την ολωσδιόλου ακατανόητη αυτή πράξη της κυβέρνησης, που αναδείχθηκε δημοκρατικά, άρα οφείλει και δημοκρατικά να πράττει.
Εν αναμονή ,και με την ελπίδα διόρθωσης μιας ουσιαστικά πάσχουσας κυβερνητικής πράξης,διατελώ
Με εκτίμηση
Βασίλης Κωστή
Λονδίνο Ν9
5 Γενάρη 2011
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου
Ένα ιστολόγιο προβληματισμού και διαλόγου...!!!