Ο όρος σημαίνει ισότητα έναντι του νόμου. Όχι μόνο σαν ετυμολογία της λέξης, αφού κι ο αγγλικός όρος είναι το ελληνικό λεξιδάνειο 'isonomy', αλλά σαν προέλευση της ιδέας, πρόκειται για την ελληνική αρχή της ισοπολιτείας, την ισότητα του πολίτου σε κάθε σχέση με την Πολιτεία που διαμεσολαβείται από τον νόμο.
Η επίτευξη και εφαρμογή της ισονομίας κρίνεται συχνά, κι ειδικά από τους θεωρητικούς του φιλελευθερισμού ότι συνιστά μέτρο και προϋπόθεση νομιμοποίησης της πολιτικής διακυβέρνησης ενός τόπου. Συνεπάγεται ως συνθήκες της, η ισονομία, ότι κάθε σχέση και συναλλαγή του πολίτη προς το κράτος δεν επηρεάζεται από το ποιος είναι, ποια δύναμη έχει, ή από τον τίτλο, περιουσία και ή θέση τον χαρακτηρίζει ή διαφορίζει.
Πότε έχουμε πραγματική επικράτηση κι υλοποίηση των συνθηκών της ισονομίας και σε τί πράγματι συνίστανται αυτές; Κατά μία έννοια, διαδικαστική προϋπόθεση της ακριβοδικίας ή 'procedural justice', ισονομία έχουμε όταν οποιοσδήποτε εμφανίζεται ενώπιον δικαστού μπορεί να περιμένει μεταχείριση σύμφωνη προς τα επιχειρήματα και δίκαια της περίπτωσής του. Από μια όλη οπτική, όμως, τούτο δεν επαρκεί, αφού μπορεί να συμβαίνει ότι μονάχα οι πλούσιοι, ισχυροί και με πολιτική επιρροή μπορούν να φέρουν την υπόθεσή τους ενώπιον δικαστού, ή είναι ικανοί να έχουν την καλύτερη νομική συμβουλή ή αντιπροσώπευση όταν το πράξουν.
Χωρίς, λοιπόν, ένα αποτελεσματικό σύστημα νομικής βοήθειας που να διασφαλίζει ότι οποιοδήποτε πρόσωπο χωρίς το παραμικρό προνόμιο, μπορεί να έχει πρόσβαση στην καλύτερη νομική συμβουλή κι αντιπροσώπευση, ο όρος ισονομία είναι κενός και κίβδηλος, δεν υφίσταται γνήσια ισονομία. Η επιρροή της δύναμης και των προνομίων βρίσκει πάντα τον τρόπο, όμως, να ρίξει την σκιά της, κι η ισονομία μπορεί να υπάρξει σαν διεκδίκηση σαν οριακό κι υπό αίρεση ή διαπραγμάτευση επίτευγμα κι όχι σαν πραγμάτωση μιας ιδεατής ταυτολογίας.
Το παράδειγμα, χθες, της ψήφισης από την ελληνική βουλή του 'ακατάσχετου' της χορηγίας προς τα κόμματα από τα δύο κόμματα με εκκρεμή μεγάλα χρέη, την ίδια μέρα όταν πατέρας, που είδε τους εφοριακούς να προβαίνουν σε κατάσχεση των τελευταίων 300 ευρώ που είχε στην Τράπεζα, έφερε το μικρό παιδί του στην Εφορία να το συντηρήσουν, είναι ενδεικτικό της εφαρμογής και πραγματικότητας της αρχής της ισονομίας εν Ελλάδι.
Αντίθετα, στην Κύπρο ως γνωστόν έχουμε άψογη κι εντελή εφαρμογή της ισονομίας, όπως επιμαρτυρούν ήδη οι δεκάδες καταδίκες τραπεζιτών, αξιωματούχων με ληστρική πρόσβαση στα κοινά, δεκασμένων κι εξαγορασμένων πολιτικών κι οι κατασχέσεις των πλαγίως αποκτηθεισών περιουσιών κι άλλων καρπώσεων των Καρποζήλων του τόπου. Είμεθα, ως Κύπρις, κι εδώ ένα λαμπρό ανά το παγκόσμιον παράδειγμα ισονομίας και πολιτικού πολιτισμού..
Τίτος Χριστοδούλου
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου
Ένα ιστολόγιο προβληματισμού και διαλόγου...!!!