Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2011

25. ΑΚΑΡΔΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ του Τίτου Χριστοδούλου



του Τίτου Χριστοδούλου

Είχε την γάτα του μέσα στην καρδιά του. Κι όταν πέθανε… είχε την καρδιά του μέσα στη γάτα του.
Ο λόγος για τον μεγάλο Βρετανό λογοτέχνη, Βικτωριανό πεζογράφο και ποιητή Τόμας Χάρντυ. Ένα γοητευτικό αφηγητή που έδωσε μετά θάνατο τροφή  σε μια απίστευτη ιστορία για το περιεχόμενο του τάφου όπου είναι θαμένη ‘το καλύτερο κομμάτι’ του κυρίου Χάρντυ, η καρδιά του. Κι ένα εκπληκτικό αφήγημα της ιστορίας μετά από προσωπική έρευνα στην καρδιά του θέματος, από τον συγγραφέα Φρανκ Σμιθ στον τελευταίο Οbserver.

Η ιστορία είχε παραμείνει με την οικογένεια του θανόντος το 1928 συγγραφέως Τόμας Χάρντυ, που σύμφωνα με την φήμη και το κύρος του είχε αποφασισθεί να  ταφεί στην Γωνία των Ποιητών Poets Corner στο αββαείο του Ουέστμινστερ.  Σεβάστηκαν ωστόσον και την αγάπη του λογοτέχνου για το Stinfords, το Mellstock στα κείμενα του, παίρνοντας το καλύτερο μέρος του θανόντος, την καρδιά του, για να τη θάψουν στο παρεκκλήσι εκεί. Στην διαδικασία αυτή όμως το καλύτερο μέρος του λογοτέχνου δεν φυλάκτηκε στο καλύτερο μέρος που θα μπορούσε να φυλαχτεί μέχρι να την πάρει ο νεκροθάφτης και την τοποθετήσει στην λάρνακα της για την ταφή. Τοποθετήθηκε σε ένα κουτί μπισκότα που αφέθηκε τραγικά, και τραγανιστικά, αφύλακτο: όταν ο νεκροθάφτης πήγε να αναλάβει το έργο του βρήκε το κουτί των μπισκότων άδειο και την γάτα του κυρίου Χάρντυ να έχει μεταλάβει το καλύτερο μέρος από το σώμα και το αίμα του κυρίου Χάρντυ.
Η επιθυμία όμως του λογοτέχνου ήταν ιερή, κι έτσι καρδιά ξαναμπήκε μέσα στο κουτί, μέσα στην γάτα, και όλα αυτά, καρδιά, γάτα κουτί μπήκαν μέσα στη Λάρνακα.
Καμία, προφανώς, σχέση με την άκαρδη παράλια πόλη μας. Ne cherchez plus mon coeur, les betes lont mangee… Γαλλικές ιστορίες, ιστορίες μιας γαλής.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Ένα ιστολόγιο προβληματισμού και διαλόγου...!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...