Συνέντευξη του Κωνσταντίνου Κιλτίδη.
Με το δίλημμα «Δημοκρατία ή Βαβυλωνία», ο πρώην βουλευτής Κώστας Κιλτίδης τάσσεται υπέρ της ανάγκης να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές, με αφορμή την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, προκειμένου, όπως σημειώνει, «η επιλογή των πολιτών να δείξει τη νέα συμπόρευση και, αν είναι δυνατόν, πλειοψηφικό πανεθνικό μέτωπο». Ο πρώην υπουργός προκρίνει την ανάγκη «να ξαναγίνουμε κανονικό κράτος, ενώ μιλάει με εξαιρετικά σκληρή γλώσσα για τη συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, την οποία χαρακτηρίζει «μνημείο συναλλαγής και ιδιοτέλειας». «Από αυτήν τη ΝΔ θα έφευγα κάθε μέρα» υπογραμμίζει, ενώ σε ερώτηση σχετικά με το προσωπικό πολιτικό του μέλλον αφήνει ανοικτούς δύο δρόμους: είτε την αναγέννηση της παράταξής του είτε τη συμμετοχή σε κάτι νέο και ελπιδοφόρο. Σε ό,τι αφορά τα γεγονότα με τη Χρυσή Αυγή, ο κ. Κιλτίδης απαντά: «Δικάστε ή απελευθερώστε».
Θεωρείτε ότι είναι εφικτή η επάνοδος της χώρας και των πολιτών στην προ της κρίσεως εποχή και η ανάκαμψη της οικονομίας, κύριε Κιλτίδη;
Κοιτάξτε, κάποτε θα κουραστεί και η κρίση. Δυστυχώς, με κυβερνήσεις όπως του τελευταίου ανασχηματισμού, εδώ και τέσσερα χρόνια οι πολίτες φτωχοποιούνται και διαλύεται το κράτος. Η προ του 2009 εποχή είχε λάθη και παραλήψεις, αλλά δεν πρέπει να ακυρώνουμε συλλήβδην το παρελθόν, που είχε και δημιουργία. Αυτό που θα συμβεί, πιθανόν μετά από ακόμη μία κυβέρνηση, δεν θα θυμίζει το 2009. Επιβάλλεται να προετοιμαστούμε για μια νέα πραγματικότητα. Από το 2009 άνθρωποι αυτοκτονούν, καταστρέφονται δημιουργοί χωρίς να φταίνε, οι υγειονομικοί δείκτες καταβαραθρώνονται, οι νέοι φεύγουν και ξεπουλιέται το αίμα και ο ιδρώτας δυο γενεών. Η χώρα βρίσκεται σταθερά σαν παλιοκάραβο σε θέση «αρόδο». Ούτε λιμάνι πιάνει, ούτε μπορεί να σαλπάρει. «Κατάντησε το αύριο, σαν αύριο να μη μοιάζει», όπως σημειώνει ο Καβάφης. Το πρόβλημα είναι βαθύτατα θεσμικό και ζητά πολιτική ποιοτική μετατροπή. Είναι ανάγκη να ξαναγίνουμε κανονικό κράτος.
Τελικά, υπάρχει ελπίδα για τους Ελληνες;
Η Ελλάδα δεν είναι Ουγγαρία, Τουρκία, Αλβανία, Ρουμανία, ούτε Αργεντινή. Εδώ και τέσσερα χρόνια χρειαζόταν ένα συμμάζεμα 20%-25%, μια συμπίεση του ελατηρίου και θα εκτιναχθεί σε δρόμους δημιουργικούς, εφαρμόζοντας μια νέα πολιτική χωρίς τα λάθη του παρελθόντος και προσαρμογή στη νέα πραγματικότητα. Οι κυβερνώντες δεν αρκεί να διακηρύττουν ότι κατανοούν τις θυσίες των πολιτών, αλλά να επιδείξουν καθοδηγητική αυτοθυσία. Ο Αριστοτέλης σημειώνει ότι οι άνθρωποι φοβούνται τις ιδέες, όπως οι νυχτερίδες το φως. Ας διαλέξουμε τι επιθυμούμε. Αγώνα ή ταπείνωση, κοινωνία του ενός τρίτου ή την αλληλεγγύη πολιτών και γενεών. Οι πρόγονοί μας έδωσαν ιδρώτα και αίμα για την πατρίδα κι εμείς κλέβουμε τη ζωή των παιδιών μας.
Πώς βλέπετε να συμπορεύεται η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ; Eχει βάση το διακύβευμα «σταθερότητα ή χάος» για να μην οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές; Εσείς θα ψηφίζατε την κυβερνητική πρόταση;
Από τον Μάρτιο του 2010, εντός και εκτός Βουλής, τόνισα επανειλημμένως την ανάγκη η ΝΔ (ναυαρχίδα του αστικού χώρου) να στηρίξει την κυβέρνηση για την αποφυγή μνημονίου, όπως έγινε στην Ισπανία. Συγκρούστηκα και, με αποκορύφωμα την προσπάθεια του περιβάλλοντος του προέδρου της ΝΔ να με πλήξουν πολιτικά, έφυγα από τη ΝΔ. Δεν ψήφισα κανένα μνημόνιο και ιδίως μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Κλότσησα καρέκλες και αξιώματα στην κοινοβουλευτική μου παντοδυναμία. Η σημερινή συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ είναι μνημείο συναλλαγής και ιδιοτέλειας. Είναι τραγικό να έχει καταστεί η ΝΔ «ορντινάντσα» του ΠΑΣΟΚ και των ολιγαρχών. Η χώρα επιβάλλεται να οδηγηθεί σε εκλογές συντεταγμένα και με συνεννόηση για το όνομα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Η επιλογή των πολιτών να δείξει τη νέα συμπόρευση και αν είναι δυνατόν πλειοψηφικό πανεθνικό μέτωπο. Από πού και ώς πού οι εκλογές είναι βήμα προς το χάος σε μια ευνομούμενη πολιτεία; Ακούστε 23% και 8% κάνουν 31% και δεν μπορεί να κυβερνά το δεύτερο και το τέταρτο κόμμα. Τι σημασία έχουν οι 180 βουλευτές, όταν η ανωμαλία και ο διχασμός θα διαλύσουν κάθε έννοια πολιτικής συνοχής. Ή Δημοκρατία ή Βαβυλωνία.
Πώς κρίνετε την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ;
Ασχέτως της ανοδικής πορείας, ως κόμμα που φέρει προμετωπίδα την Αριστερά είναι ευάλωτο. Εχει βελτιώσει τον πολιτικό του λόγο και έχει πετύχει πρόοδο και στο επίπεδο της ομογένειας που τον ταλαιπωρεί ως διαλύσεως. Πάντως, θυμίζει κόμμα μέσα στην πολιτική ερημοποίηση της χώρας. Δεν αντέχεται από την παράταξή μας, να υπερασπίζεται την πατρίδα, το Σύνταγμα και τον λαό μας ο ΣΥΡΙΖΑ. Η άνοδός του ανακόπτεται μόνο με πατριωτική και λαϊκή πολιτική και όχι των φαντασμάτων της λαϊκής Δεξιάς. Πρέπει π.χ. να ξεκαθαριστεί ότι η δεξιά αντίληψη θέλει τις υποδομές στο κράτος και τη διαχείριση από την ιδιωτική πρωτοβουλία και μάλιστα καθολικά, όχι όμως ξεπούλημα. Σε αντίθετη περίπτωση, ο ΣΥΡΙΖΑ θα βρεθεί ενώπιον των ευθυνών του από τον λαό.
Πώς κρίνετε τα γεγονότα με τη Χρυσή Αυγή;
Είναι αυτονόητο και πασιφανές ότι η επί μακρόν αναποτελεσματικότητα σε επίπεδο πολιτικής και διαχείρισης, οδήγησε πολλούς ψηφοφόρους στην επιλογή του «αντίπαλου δέους». Στο ισχύον Σύνταγμα της πολιτείας μας, τα κόμματα οργανώνονται ελευθέρως και οι πράξεις παρανομίας διώκονται. Παρά τα σωρευτικά και περίεργα λάθη νομίζω μία είναι η προτροπή: Ή δικάστε ή απελευθερώστε τους βουλευτές.
Πώς βλέπετε ένα προσκλητήριο του Αντώνη Σαμαρά για επανένωση της παράταξης και πιθανό μετασχηματισμό σε «Νέα Ελλάδα»; Εσείς θα δεχόσασταν την πρόσκληση και τι νομίζετε ότι πρέπει να κάνει η παράταξη;
Η ΝΔ εκπροσωπούσε την παράταξη των μεγάλων θυσιών και επιλογών της χώρας. Εχει χάσει τα λάβαρά της. Εχει απολεσθεί η εθνική κυριαρχία έως και η ανεξαρτησία της χώρας. Διολισθαίνουν συνεχώς σε αντισυνταγματικές ενέργειες και συμπεριφορές. Πλήττεται η παράδοση και η κιβωτός της Ορθοδοξίας. Ξεθεμελιώνεται η ιδεολογία της με το χτύπημα στην ιδιοκτησία. Από αυτήν τη ΝΔ, θα έφευγα κάθε μέρα. Δεν είμαι βέβαιος ότι θα υπάρχει έρεισμα ηθικό για τέτοιο προσκλητήριο. Σε κάθε προσκλητήριο αγώνα για την πατρίδα και τον λαό μας θα είμαι παρών, αρκεί να πρόκειται γι’ αυτό. Ας διαβάσουν τις ιδεολογικές αρχές της ΝΔ που την κατέστησαν «μεγάλο κόμμα» και ας κρατήσουν τον πυρήνα τους ως οδηγό σε όποιο εγχείρημα τολμήσουν. Δεν ανέχομαι στην πατρίδα των θυσιών να βλέπω σκιές ανθρώπων και όχι υπερήφανους Ελληνες. Η επίκληση της ανάγκης και της «ανωτέρας βίας» είναι απάνθρωπη ουτοπία και δεν ταιριάζει στον ελληνικό-ευρωπαϊκό πολιτισμό. Η ιστορία τους φωνάζει από το μέλλον, ας την ακούσουν.
Μετά από μια σειρά συγκρούσεων και αναζητήσεων, τι σκέφτεστε για το μέλλον;
Να τελειώνουμε πρώτα με τους κακόβουλους και τους κακόπιστους. Το 2010, όπως προανέφερα, δεν επέτρεψα στην ηγεσία της ΝΔ ούτε να με διαγράψει, έφυγα. Ας με συγχωρέσουν κάποιοι που δεν προσκύνησα και δεν μάτωσα τα χέρια μου. Εδώ και δύο χρόνια παραμένω ανένταχτος κομματικά. Πέρασα την έρημό μου και βρίσκομαι πλέον σε θέση δημιουργικής αναμονής. Μακριά από κάθε ίχνος αλαζονείας και ματαιότητας, καταθέτω ότι κουράστηκα να απολογούμαι για άλλους. Δύο δρόμοι βρίσκονται μπροστά μου. Ή θα αναγεννηθεί η παράταξη, που με τίμησε και την τίμησα, ή θα δημιουργηθεί το νέο και ελπιδοφόρο με αδιαπραγμάτευτη την πίστη μου και τη συμπεριφορά μου. Από τη Θεσσαλονίκη νιώθω, όπως ακούγεται το πρόσταγμα του Ελύτη, ότι «καιρός λυτήριος επέστη».
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου
Ένα ιστολόγιο προβληματισμού και διαλόγου...!!!