Δευτέρα, 11 Ιανουαρίου 2016

ΨΗΦΙΔΑ Νο 4: ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ, του Πολύδωρα Δάκογλου


Ψηφίδες από την ιστορία του Κινήματος

4. ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ

Μέχρι την εποχή του Κινήματος, η παρουσία γυναικών στο πλευρό των Εθνικιστών ήταν ουσιαστικά ανύπαρκτη. Χαρακτηριστικά, το Κ4Α είχε ως μέλος μία μόνον γυναίκα, τη Ναυσικά Κόμπη.

Το Κίνημα επιδίωξε την παρουσία γυναικών στις τάξεις του και προώθησε την συμμετοχή τους στις εκπαιδευτικές διαδικασίες και στις θέσεις λήψεως αποφάσεων.

Ο πρώτος Πυρήνας Υποδοχής όπου συμμετείχαν κοπέλες ήταν αμιγώς γυναικείος (στη συνέχεια οι Πυρήνες έγιναν μικτοί). Έλαβε το συμβολικό όνομα ¨ΝΙΚΗ¨ και από τις τάξεις του ξεκίνησαν σπουδαίες συναγωνίστριες που, με τη σειρά τους εκπαίδευσαν Πυρήνες, έγιναν Πρόεδροι Οργανωτικών Στοιχείων και μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής. 

Οι γυναίκες του Κινήματος, συνέβαλαν αποφασιστικά στην ύπαρξη και την ανάπτυξη του Εθνικιστικού Κινήματος ανά την Ελλάδα. Υπήρξε μάλιστα μια περίοδος όπου, όταν στρατεύτηκαν πολλά από τα αρχικά μέλη του Κινήματος, οι συναγωνίστριες έφτασαν να αποτελούν την πλειοψηφία της Κεντρικής Διοίκησης. 

Δεν ήταν λίγες οι ξεχωριστές που συνελήφθησαν από την αστυνομία και δικάστηκαν για αναγραφή συνθημάτων και αφισοκολλήσεις. Αν με ρωτούσατε θα έλεγα, με κίνδυνο να φανώ άδικος ότι οι πιο δυναμικές ήταν οι Κυπριωτοπούλες και οι Θεσσαλονικιές.