Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2014

Ο ΔΕ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΣ ΒΙΑΙΟΣ ΤΙΣ ΕΣΤΙΝ...του Τίτου Χριστοδούλου

Γράφει ο Τίτος Χριστοδύλου:

Limit-up, limit-up, limit-up!!! Θυμάστε εκείνους τους ξέφρενους καλπασμούς, των Ιππέων της χρηματιστηριακής Αποκαλύψεως; Same story. Αφορμή για τις πιο πάνω, οδυνηρές, σκέψεις, η τυχαία (δηλαδή, ατυχής) συνάντηση, σε εκδήλωση βιβλίου (ποιος θα το περίμενε) με νομικό βουλευτή που συνευρίσκετο δημοσία με φίλο και συνεργάτη του, ονομαστό, μαθαίνω τώρα, ταγό της εποχής της προηγούμενης (ή, προπροηγούμενης) φούσκας, του χρηματιστηρίου.

«Ο δε χρηματιστής βίαιος τις εστιν». Ο Αριστοτέλης, στα Ηθικά Νικομάχεια. Κάτι γνωρίζοντας, από τότε, για την βία του χρήματος. Για να το κλειδώσει στο σπίτι, στην «οικία», όπου και μόνον έχει νόημα να επιβάλλει την βία της ανάγκης, την «οικονομική» του βία, το χρήμα, ως οικονομία. Ώστε, ελεύθερος από την βία της ανάγκης να ασκεί έξω από την οικία, στην «αγορά», την «προαίρεσή» του, βουλευόμενος την «ευβουλία» ο πολιτικός, ο «homo politicus, όπως τον ώρισεν, αριστοτελικώς στοχαζόμενη, η Χάνα Αρέντ.

Αντιδιαστέλλοντάς τον προς τον «homo laborans», στους γονατισμένους ώμους του οποίου φορτώνουν το «πολιτικό υποκείμενο» οι μαρξιστές φιλόσοφοι. Και όλα τα χρέη της σκασμένης φούσκας τώρα, οι πολιτικοί διεκπεραιωτές της λυμαινόμενης τους ιστορικώς αχθοφόρους λυμαινεργάτες, καπιταληστρικής, Τρόικα.
Α, ναι. Θα...λογοδοτήσουν, θα βρεθούν πίσω από τα σίδερα. Θα 'αποκαλυφθούν' όλα. Το πιστεύετε, αυτό; Α, χάθηκε κάθε αξία, απώλετο κάθε πίστις, κι ακούγονται καλπάζοντες, της μόνης Αποκάλυψης, φρενήρεις οι Ιππείς της.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Ένα ιστολόγιο προβληματισμού και διαλόγου...!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...