Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2014

ΕΠΑΝΕΡΧΟΜΑΙ ΑΙΝΙΤΤΟΜΕΝΟΣ, ΣΧΟΛΑΣΤΙΚΑ ΑΙΝΙΓΜΑΤΑ... του Τίτου Χριστοδούλου

Γράφει ο Τίτος Χριστοδούλου:

Επανέρχομαι αινιττόμενος, σχολαστικά αινίγματα.

Ο Αlcuin της Υόρκης, σχολαστικός φιλόσοφος, στα 780 μΧ είχεν συγγράψει παιδευτικόν σύγγραμμα δια την άσκησιν του πνεύματος και της οξυνοίας των μαθητών του: Propositiones ad Acuendos Juvenes, Προβλήματα για την όξυνσιν των Νέων.

Σε αυτό περιλαμβάνεται και το ιστορικόν πλέον πρόβλημα της διασταύρωσης του ποταμού, όπου βαρκάρης, πορθμεύς τις (όχι ο Χάρων, ούτε ο Χάρης) πρέπει να περάσει στην αντίπερα όχθη ένα λάχανο, έναν λύκο και μία κατσίκα, με τρόπον ώστε να μην μείνουν ούτε στιγμήν μόνοι σε μία όχθη η κατσίκα και το λάχανο, ή ο λύκος και η κατσίκα, οπότε το δεύτερο μέλος θα εγινόταν γεύμα του πρώτου.

83. Ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΑΝΤΙΠΑΛΟΣ ΤΗΣ Ν.Δ. ΕΙΝΑΙ Ο ΕΑΥΤΟΣ ΤΗΣ...του Φαήλου Μ. Κρανιδιώτη


Πραγματικός αντίπαλος της παράταξης δεν είναι ο ολίγιστος Τσίπρας. Δεν είναι οι εκατομμυριούχοι, επενδυτές και μεγαλοκαταθέτες Παπαδημούληδες, Τσουκαλάδες, Σταθάκηδες, Τσακαλώτοι κι άλλοι Αϊ-Γιώργηδες κατά του... δράκου του καπιταλισμού, που έκπληκτοι οι ψηφοφόροι τους διαπίστωσαν ότι είναι φορτωμένοι χρήμα κι ορισμένοι μάλιστα έχουν επενδύσει κατοσταριές χιλιάδες στην J.P. Morgan κι άλλους... «διεθνείς τοκογλύφους».

Αριστεροί μπρούκληδες, εκ της παλαιάς έκφρασης «μπρούκλης», ετυμολογικώς εκ του Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης, που υποδήλωνε τον φραγκάτο και χλιδάτο, καθότι τότε, στην ταπεινή Ελλάδα των αγροτών, ναυτικών και μεταναστών, που κόβανε το τσιγάρο στη μέση, οι Έλληνες από την Αμερική στα ταξίδια τους στην πατρίδα, με τα δολάρια και τα θηριώδη αυτοκίνητά τους, φάνταζαν κροίσοι σε αυτούς που πάλευαν για ένα μεροκάματο ή όργωναν τη γη με τα μουλάρια. Μπρούκλη είχε βγάλει τον σκύλο του ένας Ελληνοαμερικανός φίλος· έναν θηριώδη ποιμενικό της Ηπείρου, που βρέθηκε, χωρίς πρόβατα, να ζει τη σκυλίσια ζωή του στη Νέα Υόρκη.