Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2014

Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΧΛΕΥΑΖΕΙ ΤΗ ΔΥΣΗ. του Φαήλου Μ. Κρανιδιώτη


Τα πράγματα χειροτερεύουν στη στάση της Τουρκίας αναφορικά με όσα συμβαίνουν στη μαρτυρική Συρία και στο βασίλειο του χάους που κάποτε λεγόταν Ιράκ. Οι πληροφορίες λένε ότι ο αληθινός χαλίφης επέτρεψε σε βαριά εξοπλισμένες δυνάμεις του ISIS, με τεθωρακισμένα και πυροβολικό, να περάσουν μέσα από το τουρκικό έδαφος για να ενισχύσουν την πολιορκία ενάντια στο Κομπάνι, όπου οι άμαχοι Κούρδοι, ηλικιωμένοι και γυναικόπαιδα, φεύγουν και μένουν οι άντρες για να πολεμήσουν. Οι κουρδικές περιοχές της Συρίας είναι μόνιμος στόχος των τουρκικών επιδιώξεων και των ισλαμοφασιστών συνεργών τους.

Πέρυσι, η Ταξιαρχία Αλ Νούσρα, ένα από τα ενεργούμενα του αιμοσταγούς νέου σουλτάνου, μάτωσε βαριά από τις δυνάμεις αυτοάμυνας των de facto αυτόνομων κουρδικών επαρχιών της Συρίας. Κομβόι τουρκικών ασθενοφόρων, υπό το άπλετο φως της μέρας, κουβαλούσαν νεκρούς και τραυματίες που είχαν χρηματοδοτηθεί από την Τουρκία, το Κατάρ και τη Σ. Αραβία, είχαν κατευθυνθεί προς το μέτωπο του πολέμου υπό τη στοργική προστασία των Τουρκικών Μυστικών Υπηρεσιών και, μέσω γραφείων - «φρουραρχείων» - κέντρων διερχομένων που λειτουργούν ως «γραφεία» σε διάφορες πόλεις της Τουρκίας, χορηγούσαν στους εθελοντές -και γενναιόδωρα αμειβόμενους αποκεφαλιστές- 400 ευρώ για τα οδοιπορικά τους, εισιτήρια και καθοδήγηση.

Ο ΡΕΑΛΙΣΜΟΣ ΤΟΥ "ΡΕΑΛΙΣΜΟΥ" ΣΤΗΝ ΕΞΗΓΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ του Τίτου Χριστοδούλου

Γράφει ο Τίτος Χριστοδούλου:

Αν ο «ρεαλισμός» στην ιστορία της φιλοσοφίας δηλώνει το δόγμα τωνΣχολαστικών για την «πραγματικότητα των καθόλου», στην θεωρία των ΔιεθνώνΣχέσεων (συνοπτικά «IR Theory») υποδηλώνει την καθολικότητα του πραγματικού.«Πράγματι», η Σχολή του Ρεαλισμού, της απαισιόδοξης Πραγματοκρατίας και τουσυνοδού Πραγματισμού, στην Θεωρία των Διεθνών σχέσεων διατείνεται ότι είναι ηπιο ρεαλιστική αντίληψη για το πώς ο κόσμος «πραγματικά» λειτουργεί, ποιέςαρχές διέπουν καταλυτικά τις σχέσεις ανάμεσα στους «δράστες» (actors), τιςμονάδες που ενεργούν στον διεθνή στίβο.