Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014

ΕΡΧΕΤΑΙ Η ΒΟΥΒΩΝΙΚΗ ΠΑΝΩΛΗ, BLACK DEATH... του Τίτου Χριστοδούλου

Γράφει ο Τίτος Χριστοδούλου:

Ίσως, δηλαδή, δεν αποκλείεται...

Eλπίζω το κρύο να σκοτώνει τα βακτήρια της βουβωνικής πανώλης, επανέρχεται. Ή, τουλάχιστον, να βοηθήσει σε πιο ψύχραιμες αναγνώσεις των πανικόβλητων ή πανικόν ενσπειρόντων άρθρων όπως το πρόσφατο στην Daily Mirror - που με τόση προθυμία αναδημοσίευσε σήμερα η αγγλόφωνη Κυπριακή, Cyprus Mail.

Αν μη τι άλλο, θυμόμαστε την ιστορία, μαθαίνουμε βιολογία. Και ξεχνούμε (μαζί με τα της εκλιπούσης δημοσιογραφικής ηθικής) τα τωρινά βάσανα, με τον φρούδο φόβο των αρχαίων.

ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΛΟΓΟΝ ΤΗΣ ΕΘΕΛΟΤΥΦΛΙΑΣ ΣΤΟ ΑΛΟΓΟΝ ΤΗΣ ΑΥΤΑΠΑΤΗΣ. του Τίτου Χριστοδούλου

Γράφει ο Τίτος Χριστοδούλου:

Ή μνημονικός εί; (Αριστοφάνους, Νεφέλαι 483 sq)
Από το εύλογον της εθελοτυφλίας στο άλογον της αυταπάτης

Όχι, δεν ρωτά ο Σωκράτης τον επίδοξο μαθητή του, τον Στρεψιάδη, αν είναι υπέρ ή κατά του μνημονίου (άλλωστε, και οι τότε πολιτικοί θα ζητούσαν «ενότητα» επί του θέματος, δηλαδή να βγάλει ο λαός τον σκασμό.) Ζητεί ο φιλόσοφος να μάθει αν ο φιλότιμος μαθητής έχει μνήμη. Περί χρέους, πάντως, η έξυπνα στρεβλή απάντηση του Στρεψιάδη, «Δύο τρόπω, νη τον Δία. Ήν μεν γ΄ οφείληταί τι μοι, πάνυ, εάν δ’ οφείλω, σχέτλιος, επιλήσμων πάνυ» (Και έχω και δεν έχω, μα τον Δία. Αν μου χρωστούν δεν το ξεχνώ, κι αν χρωστώ εγώ, ο δύστυχος, δεν το θυμάμαι.)