Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2014

11. ΠΟΙΟΣ ΦΤΑΙΕΙ, ΣΥΝΤΡΟΦΕ; της Νατάσας Γεωργανάκη



Ήξερες ότι ο πατέρας και η μάνα σου, ο παππούς κι η γιαγιά για τους νεότερους, δεν πήραν δάνεια όχι γιατί δεν τα είχαν ανάγκη, αλλά γιατί δεν μπορούσαν να πάρουν δάνειο; Γιαυτό τους ακούς να σου λένε συνεχώς: "Μέχρι εκεί που φτάνει το πάπλωμα...." Τα δάνεια ήταν απαγορευτικά ακόμα και για αγορά κατοικίας αφού είχαν επιτόκιο 25% και θα αναγκαζόσουν να πληρώσεις 5 φορές το ποσό του δανείου ως την εξόφλησή του. Αποταμιεύοντας λοιπόν τα χρήματα και με τον τόκο των 18% μάζευες το ποσό που σου ήταν απαραίτητο.

Ούτε λόγος για άλλου τύπου δάνεια... και το πλαστικό χρήμα με φειδώ και μόνο σ΄όσους είχαν σταθερό εισόδημα. Οι Έλληνες συνετοί από την φύση τους ήταν λαός καταθετών κι έτσι θα συνέχιζαν να είναι μέχρι σήμερα αν.... αν οι φίλοι μας, οι της ΕΕ δεν πίεζαν για την απελευθέρωση της πιστοληπτικής πίστης. Εκείνοι ήξεραν ότι η κερδοφορία μιας τράπεζας εξαρτάται από τα δάνεια που δίνει κι όχι από τις καταθέσεις... Επίσης ήξεραν ότι η αγορά της Ελλάδος θα συντηρούσε για αρκετά χρόνια την οικονομία τους αφού η ευκολία στην πρόσβαση του χρήματος θα μας έκανε ευάλωτους ως προς την κατανάλωση... Με την δημιουργία πλαστών αναγκών και τον εύκολο δανεισμό θα μπορούσαν να πάρουν ο,τι δεν πρόλαβαν με τον τελευταίο πόλεμο.

Όσο κι αν προσπάθησαν οι Εθνικές κυβερνήσεις να το καθυστερήσουν αναγκάστηκαν με την πλήρη ένταξη στην ΟΝΕ να το αποδεχτούν... Αυτό δεν τους αθωώνει σε καμιά περίπτωση γιατί ενώ είχαν όλο το χρόνο να εκπαιδεύουν τους πολίτες στην διαχείριση αυτής της νέας κατάστασης δεν το έκαναν. Ο σιωπών δοκεί συναινείν έλεγαν οι πρόγονοι υμών και στην δική μας περίπτωση είχε την πλήρη εφαρμογή του. Όχι μόνο ΔΕΝ εκπαίδευσαν τους πολίτες, αλλά επέτρεψαν στα τραπεζικά ιδρύματα να σ΄ενοχλούν παίρνοντας τηλέφωνο ακόμα και στην οικεία σου και πιέζοντας να σου δώσουν δάνειο χωρίς να ενδιαφέρονται αν είχες επαρκή εισοδήματα που θα σου επέτρεπαν να το αποπληρώσεις.

Οι Έλληνες...; Οι Έλληνες μόλις είχαν υποστεί την βίαια αναδιανομή του εισοδήματος... Οι πολλοί τα έχασαν προς χάριν της νέας ολιγαρχίας, που άπληστα ρουφούσε τον πλούτο της χώρας σ΄ένα τρελό μεθύσι λες κι από πάντα τους χρώσταγε ο ντουνιάς ... Τα χαμόσπιτα των λίγων τετραγωνικών έγιναν βίλες με πισίνες και κιτσ διακόσμηση πολλών εκατομμυρίων... κι αυτό το βάπτισαν σοσιαλισμό και προοδευτικότητα...!

Τότε λειτούργησε ο φθόνος... Δεν μπορεί να είναι "νοικοκύρης" ο άλλος και να μην μπορεί να πάει τη γυναίκα του διακοπές... από την στιγμή που ήδη έγραφε ο τύπος για τις ατασθαλίες που έμειναν μόνο με την ρήση:"Όποιος έχει στοιχεία να πάει στον εισαγγελέα". Το πολιτικό προσωπικό "μπουκωμένο" με τα τυπωμένα χαρτιά των μιζών με παντομίμα διαβεβαίωνε τους πάντες "Κανένα κράτος δεν χρεοκοπεί" παραλείποντας εσκεμμένα να συμπληρώσει την πρόταση με το "Οι πολίτες της όμως χρεοκοπούν"...

Κι έτσι με το "τζάμπα" σε σχέση με το καθεστώς της δραχμής, ν΄αναβοσβήνει σαν λαμπτήρας νέον μπροστά τα μάτια του ο πολίτης, υπνωτισμένος από μια λιτότητα που δεν έλεγε να τελειώσει και χωρίς τις οικονομίες του σαν βάση για την περηφάνια του, μπήκε στην πρώτη τράπεζα που βρήκε μπροστά του...!

Ο "κολλητός" του από την άλλη μεριά του γκισέ μόλις είχε πάρει τον υπολογισμό με τα "μπόνους" που του εξασφάλιζαν αφορολόγητο κεφάλαιο για ένα καλύτερο αυτοκίνητο και.... το δώρο από την εξυπηρέτηση του "κολλητού"... Μια υπογραφή λοιπόν και το κεφάλαιο που έχασε στο χρηματιστήριο ήταν πολλαπλάσιο ήδη στο βιβλιάριο των καταθέσεών του και μια κάρτα (πλαστικού χρήματος) κοσμούσε το πορτοφόλι του. Ναι θα τα επέστρεφε κάθε μήνα από λίγα αλλά δεν "γινόταν να μαζέψει τόσα χρήματα" διαφορετικά...!!! Τόσα χρήματα που έτρωγε πάλι η τράπεζα αφού το πλαστικό χρήμα κι οι τόκοι του δανείου εξανέμιζαν το όποιο κεφάλαιο...!

Δάνεια λοιπόν, προσωπικά, καταναλωτικά, διακοποδάνεια, δάνεια για Γερμανικά αυτοκίνητα, για εξοχικά, για σπουδές, για τα πάντα....και πιστωτικές κάρτες... όσα θα τάιζαν τις Γερμανικές βιομηχανίες...! Κι όλα αυτά "τζάμπα"...!

Και μετά... μετά έφτασε η ώρα που κάποιος "αναιδής" πολιτικός έκανε τ΄αδύνατα δυνατά αναγκάζοντας τους δανειστές να τα ζητήσουν πίσω...! Να τα ζητήσουν; Ναι κι αυτό είναι το σωστό...!

Όμως....

Όμως η δυτικοευρωπαϊκή τακτική και λογική λέει ότι οι άνθρωποι εκεί εξοικειωμένοι χρόνια στον δανεισμό ξέρουν από την αρχή τους όρους του δανεισμού. Ξέρουν ότι το δάνειο σπουδών θα το επιστρέψει το άτομο που δανείστηκε και αυτό θα γίνει με προσωπική εργασία την οποία εκ των προτέρων έχει εξασφαλίσει με την βοήθεια του ίδιου του πιστωτικού ιδρύματος... Δεν δίνεται στον υπερήλικα γονιό με εγγύηση την σύνταξη...

Η τρόικα πρέπει να λάβει σοβαρά υπ΄όψιν της κάποια πράγματα κι αν δεν μπορεί εκείνη κι οι πολιτικοί μας αρνούνται να το κάνουν αποδικνύοντας εξ αρχής ότι σκοπός τους ήταν η υπερχρέωση των Ελλήνων, οι δικαστές μας, ας κρίνουν τουλάχιστον επί αυτής της βάσεως... 

Οι πολίτες δεν ήξεραν... 

Παντού στον κόσμο υπάρχει πρόβλεψη για προστασία όσων "δεν ήξεραν"... Αν αποδείξουν ότι δεν ήταν sophisticated investors κι έτσι δεν ήξεραν τι υπογράφουν θα πρέπει να μπορεί ο δικαστής να κρίνει υπέρ των πολιτών κι η τράπεζα να την "πατήσει"... Κι αυτό είναι βέβαιο για πολλές περιπτώσεις... Μπορεί να μην ήξερε τι της γινόταν η .... ιξ κυρίας με τις 48 κάρτες, η τράπεζα όμως ήξερε... κι ήξερε πολύ καλά ότι με λιγοστό εισόδημα από το ενοίκιο του πατρικού σπιτιού στο χωριό ή τον ενεχυριασμό του αφού μπορεί να είναι ερείπιο, δεν θα μπορούσε ν΄αποπληρώσει καμιά δαπάνη, αλλά, παρ΄όλα αυτά προχώρησαν στη χορήγηση των 48 καρτών και ίσως και κάποιων άλλων δανείων. Δεν είναι ο πολίτης που κάνει κακή χρήση της πιστοληπτικής του ικανότητας αλλά η τράπεζα. Η τράπεζα που σαν δανειστής παίρνει το ρίσκο και το σωστό θα ήταν να πληρώσει γι αυτό... Όχι να φτάσουμε στο αδιανόητο σημείο να λέμε ότι αφού πήρες δανεικά πρέπει να τα πληρώσεις πάση θυσία... Να τα πληρώσω ναι, αλλά γιατί πάση θυσία; Τα πήρα μόνος μου; 

Εσύ... εσύ δεν ευθύνεσαι που έπαιρνες τηλέφωνο και διαφήμιζες την πραμάτεια σου, κι επίσης προκειμένου να πετύχεις το "στόχο" και να πάρεις το μπόνους δεν έκανες ούτε καν υποτυπώδη έλεγχο στην πιστοληπτική ικανότητα του πολίτη; Εσύ; ΔΕΝ φταις σε τίποτα;... Αλλά εν τω μεταξύ εισέπραξες και τα χρήματα του φακέλου της έρευνας για να εξασφαλίσεις την τράπεζα... Ακόμα και σαν σκέψη είναι τελείως τρελό να μεταφέρεται το ρίσκο του πιστωτή στον δανειολήπτη κι ακόμα πιο τρελό να μεταφέρεται στον εγγυητή τον οποίο ούτε καν μπήκε η τράπεζα στον κόπο να ενημερώσει για οφειλές που μπορεί να υπήρχαν και σ΄άλλη τράπεζα ή και στους κληρονόμους του εγγυητή που μπορεί να μην είχαν γεννηθεί καν...

Οι Έλληνες λοιπόν, οι απόγονοι τόσο λαμπρών προγόνων, αυτοί που μάτωσαν να χτίζουν δρόμους μετά τον πόλεμο που δεν επεδίωξαν ούτε καν την εμπλοκή τους σ΄αυτόν, καλούνται σήμερα ν΄αποδείξουν ότι δεν είναι αυτοί υπεύθυνοι της κατάντιας τους... Πέραν από το ότι πίστεψαν στο όραμα της Δημοκρατίας κι έκαναν το λάθος να επιλέξουν πολιτικούς που την κατάντησαν εργαλείο υποδούλωσης κι όχι δημιουργίας, τι άλλο μπορούν να τους προσάψουν;

Επέλεξαν πολιτικούς που αυτοί που απαιτούν σήμερα τα λεφτά τους υποδείξανε. Βλέπεις έπρεπε να εξασφαλιστούν όταν έδιναν τα δάνεια και τις μίζες ότι θα τα έχουν πίσω στο πολλαπλάσιο όταν τα απαιτήσουν. Νοικοκυραίοι άνθρωποι, μαθημένοι στην αποταμίευση, τους φάγανε τα λεφτά στο χρηματιστήριο κι αμέσως μετά στα ομόλογα του δημοσίου που κουρέψανε παρά την θέλησή τους και στις μετοχές των τραπεζών, που εκμηδενίστηκε η αξία τους από την άφρονα πολιτική των διοικήσεων που αυτοί πάλι επιλέξανε...

Οι συντηρητικότεροι των Ελλήνων καταστράφηκαν με ευθύνη των τραπεζών και των κυβερνήσεων!... Χωρίς καμιά δική τους ευθύνη...! Και τώρα; Τώρα πολλοί χωρίς δουλειά ή στην καλύτερη περίπτωση με σημαντική πέραν του ημίσεος μείωση του μισθού ή της σύνταξης καλούνται να πληρώσουν όλες τις παραλείψεις και τις αφροσύνες των τραπεζών, της κυβέρνησης και της αγράμματης όπως αποδεικνύεται οικονομικής ελίτ της Ευρώπης...!

Πόσο σωστό και δίκαιο είναι να χάσουν και το ήδη απαξιωμένο σπίτι τους;

Σίγουρα δεν είμαστε σε θέση να υποδείξουμε το έργο των δικαστών... Κανείς δεν θέλει να μην τιμωρείται αυτός που με δόλο δεν πληρώνει τα δάνειά του. Επίσης κανείς δεν θέλει να χάνεται ένας άνθρωπος γιατί κάποιοι πονηροί τον "παγίδευσαν" σ΄ένα δάνειο, που δεν μπορεί να εξυπηρετήσει. Δεν μπορεί δε να εξυπηρετήσει χωρίς δική του υπαιτιότητα αφού έχει χάσει ήδη όλα τα λεφτά του από το κούρεμα που δεν αποφάσισε αυτός, την πτώση της αξίας των μετοχών και την δουλειά του ή το 60% του μισθού του εξαιτίας της ύφεσης που επεβλήθη στην χώρα...ετσιθελικά από κάποιους...! 

Οι υπεύθυνοι κυκλοφορούν ανάμεσά μας... Με αυθάδεια μας λένε "τι πρέπει να γίνει" ζητώντας να τους επιλέξουμε για ακόμα μια φορά...! Άλλοι κρυμμένοι σε νέους συνδυασμούς κι άλλοι, οι πλέον αναιδείς, με εκβιασμούς και τρομοκρατία μας υποδεικνύουν το... συμφέρον μας... Όχι δεν θα φταίει πάλι ο λαός... Σίγουρα όμως θα φταίνε και πάλι αυτοί που δεν δικαιούνται να μην ξέρουν... Δεν έχουν πια την πολυτέλεια να κάνουν εκπτώσεις στο όνομα μιας ιδεολογίας που είναι όλα όσα το σύστημα τους έμαθε... Σύντροφοι οι άνθρωποι δεν είναι ανακυκλώσιμα υλικά και δεν πρόκειται να φτιάξουν κάτι καινούργιο ή διαφορετικό...!

1 σχόλιο :

  1. Οι συντηρητικότεροι των Ελλήνων καταστράφηκαν με ευθύνη των τραπεζών και των κυβερνήσεων!... Χωρίς καμιά δική τους ευθύνη...! Και τώρα; Τώρα πολλοί χωρίς δουλειά ή στην καλύτερη περίπτωση με σημαντική πέραν του ημίσεος μείωση του μισθού ή της σύνταξης καλούνται να πληρώσουν όλες τις παραλείψεις και τις αφροσύνες των τραπεζών, της κυβέρνησης και της αγράμματης όπως αποδεικνύεται οικονομικής ελίτ της Ευρώπης...!

    Πόσο σωστό και δίκαιο είναι να χάσουν και το ήδη απαξιωμένο σπίτι τους;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ένα ιστολόγιο προβληματισμού και διαλόγου...!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...