Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2014

ΕΙΡΩΝΕΙΑ & ΠΟΛΙΤΙΚΗ του Τίτου Χριστοδούλου

Γράφει ο Τίτος Χριστοδούλου:

Δώστους κλώτσο να γυρίσουν: πώς εξυφαίνεται η πολιτική

Κόκκινη κλωστή δεμένη, στην ανέμη τυλιγμένη, δός της κλώτσο να γυρίσει, παραμύθι ν' αρχινίσει. Με το πρώτο κούρεμα του προβάτου, άρχισε το αρχαιότερο επάγγελμα. Αυτό της πολιτικής: 'πολιτιτζιής' που την πρόγκιζαν οι γιαγιάδες σας. Και μπήκε, από τότε, το 'κούρεμα' στο λεξιλόγιο της πολιτικής. Όπως κι εσείς τα 'κειράδια', ή 'κουράδια' - εσάς λέγω, πρόβατα ψηφοφόροι!

Ο αργαλειός της πολιτικής. Κι όπως γνώριζε η Πηνελόπη, η πολιτική του αργαλειού. Και της ανέμης, κι ό σα παραμυθώδη σ' αυτήν εξυφαίνονται. Για παραμυθώδη (ξέρει ο Βέργας κι οι καλοί, όχι οι άχρηστοι Χριστοδούλου) με τα πολιτικά παραμύθια εξυφαίνονται... Τί μαθαίνουμε από το εργαστήριο πολιτικής χειροτεχνίας για τα εργαλεία της πολιτικής;

Όταν τελείωνε η λεπτή κλωστή την έβαζαν στον απείλιχτρο και ακολούθως στην ανέμη. Την έδεναν πάνω στο δουλάπι και τη γύριζαν με το χερούλι του δουλαπιού. Με το δουλάπι μασούριζαν την κλωστή (δηλαδή περνούσαν την κλωστή πάνω σε μασούρια).

Είναι ένα εργαλείο που χρησιμοποιεί η υφάντρα. Μέσα στο εργαλείο αυτό μπαίνει το μασούρι με την κλωστή που θα χρησιμοποιήσει η υφάντρα. Σπρώχνει με δύναμη το μακούτζι ή μαρκούτζι από τη μια άκρη του αργαλειού στην άλλη. Λέγεται και 'σαΐτα' το μαρκούτζι, εικόνα με αιχμές για την αιχμηρότητα και το γλύστρημα ανάμεσα στις κλωστές και τα πλοκάμια της διαπλοκής!


Kι όσα μοιραία, έξω και πάνω από την πολιτική, αλλά τόσο συχνά και με τόσους τρόπους, εξυφαίνουν για τον τόπο και τον λαό του η Κλωθώ, η Λάχεσις κι η Άτροπος. Τόσο Άτροπος, όσο τον δρόμο της ανοίγει ο κάθε τους... Αδιάντροπος!

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Ένα ιστολόγιο προβληματισμού και διαλόγου...!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...