Δευτέρα 3 Μαρτίου 2014

9. ΚΑΠΕΤΑΝ ΖΗΔΡΟ - ΓΡΗΓΟΡΗ ΑΥΞΕΝΤΙΟΥ Σ΄ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ!... της Νατάσας Γεωργανάκη


«Στην εσχάτην ανάγκην θα αγωνιστώ και θα πεθάνω σαν Έλληνας, αλλά ζωντανόν δεν θα με πιάσουν».
 Γρηγόρης Αυξεντίου.

Και κάπως έτσι μάθαμε πως πεθαίνουν οι Έλληνες. Γιατί μέχρι τώρα ξέραμε απλά πως οι ήρωες πολεμούσαν σαν Έλληνες.

Γεννημένος στο χωριό Λύση ανάμεσα στην Λευκωσία και την Αμμόχωστο από τον Πιερή και την Αντωνία Αυξεντίου το 1928 έμελλε να είναι αυτός που θα μάθαινε στην ανθρωπότητα πως πεθαίνουν για την αγάπη. Την υπέρτατη αγάπη για την πατρίδα!

Πρώτος τομεάρχης της Ε.Ο.Κ.Α., ο Καπετάν ΖΗΔΡΟΣ Γρηγόρης Αυξεντίου, το 1955 για την περιοχή της Αμμοχώστου και υπ΄ αρίθμ πρώτος καταζητούμενων των Άγγλων κατακτητών πέθανε για την πατρίδα του στις 3 Μαρτίου του 1957 στο Μαχαιρά αποδικνύοντας σ΄όλο τον κόσμο ότι ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΙΩΜΕΝΟΥ Ο ΘΑΝΑΤΟΣ, ΘΑΝΑΤΟΣ ΔΕΝ ΛΟΓΙΕΤΑΙ!...

Ήταν 1η Μαρτίου του 1957 όταν οι Άγγλοι υποβάλλοντας σ΄ εξαντλητική ανάκριση τον αγωγιάτη της Μονής Μαχαιρά τον αναγκάζουν να τους αποκαλύψει ότι ο θρυλικός ΖΗΔΡΟΣ, το πρωτοπαλίκαρο της Ε.Ο.Κ.Α. Γρηγόρης Αυξεντίου έχει κατασκευάσει ένα καταφύγιο - κρύπτη περίπου ένα χιλιόμετρο πιο κάτω.

Έτσι προδομένος και πριν προλάβει να διώξει τους συντρόφους του, που ορκίζονταν να τον ακολουθήσουν στο θάνατο, άκουσε τους Άγγλους να του ζητούν να παραδοθεί αφού είχαν προλάβει να φτάσουν στην είσοδο της σπηλιάς.

Ώρες αργότερα διέταξε τους συντρόφους του να βγουν και να παραδοθούν για να σωθούν. Ο Ανδρέας Στυλιανού, ο Αντώνης Παπαδόπουλος, Αυγουστής Ευσταθίου και Φειδίας Συμεωνίδης υπακούοντας στον Αρχηγό τους παραδόθηκαν στους Άγγλους, αφήνοντας τον σταυραετό του Μαχαιρά μόνο του να πεθάνει, για τις πιο μεγάλες αγάπες του: ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ και την ΛΕΥΤΕΡΙΑ!...

Δέκα ώρες πολεμούσε μόνος του τους Άγγλους και στις προτροπές τους να παραδοθεί έδινε την απάντηση "Μολών Λαβέ" και υποδεχόταν με καταιγιστικά πυρά αυτούς που τολμούσαν να το κάνουν πράξη. Οι Βρετανοί υποχώρησαν έντρομοι αφήνοντας πίσω νεκρό τον δεκανέα τους. Τότε οι Άγγλοι και μετά από ρίψη χειροβομβίδας  διέταξαν τον Αυγουστή Ευσταθίου να επιστρέψει στην κρύπτη για να διαπιστώσει αν ο Αυξεντίου ήταν νεκρός κι αν όχι να τον πείσει να παραδοθεί.

Τώρα είμαστε δύο, φώναξε ο Αυξεντίου στους Άγγλους κι αν σας βαστάει ελάτε να μας πάρετε. 

Η μάχη συνεχίστηκε ως το απόγευμα ελπίζοντας ότι γρήγορα η νύχτα θα τους επέτρεπε να διαφύγουν αφού θα σκέπαζε τη γη ένα γύρω με τα ευεργετικά πέπλα των σκοταδιών της. Οι Άγγλοι που αντιλήφθηκαν τον σκοπό τους, αντί να πολεμήσουν στα ίσια τα δυο παλικάρια, περιέλουσαν το κρησφύγετο με βενζίνη και το πυρπόλησαν καίγοντας τα φτερά του σταυραετού του Μαχαιρά που, από τον καπνό της ίδιας της φωτιάς του, ανέβηκε ψηλά, γράφοντας με την θυσία του τα δίκαια της πατρίδας στις πιο λαμπρές σελίδες του βιβλίου της ιστορίας της ανθρωπότητας.

Οι Άγγλοι συνέλαβαν τον Αυγουστή Ευσταθίου, με βαριά εγκαύματα και μια άμορφη μάζα από καμένη σάρκα που πυροβολούσε ως το τέλος για τα δίκαια της φυλής και της Πατρίδας και της Λευτεριάς!...

Ήταν 3 Μαρτίου του 1957, κι η ανθρωπότητα έμαθε πως πεθαίνουν οι Έλληνες,  αφού, προηγουμένως έδειξαν στους ήρωες πως να πολεμούν για την πατρίδα τους...!

             
ΠΕΘΑΝΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΕΥΤΕΡΙΑ!... 

             ΓΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ!...













ΚΑΠΕΤΑΝ ΖΗΔΡΟ - ΓΡΗΓΟΡΗ ΑΥΞΕΝΤΙΟΥ
                     
Σ΄ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ!...


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Ένα ιστολόγιο προβληματισμού και διαλόγου...!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...