Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2014

ΕΠΑΝΕΡΧΟΜΑΙ ΑΙΝΙΤΤΟΜΕΝΟΣ, ΣΧΟΛΑΣΤΙΚΑ ΑΙΝΙΓΜΑΤΑ... του Τίτου Χριστοδούλου

Γράφει ο Τίτος Χριστοδούλου:

Επανέρχομαι αινιττόμενος, σχολαστικά αινίγματα.

Ο Αlcuin της Υόρκης, σχολαστικός φιλόσοφος, στα 780 μΧ είχεν συγγράψει παιδευτικόν σύγγραμμα δια την άσκησιν του πνεύματος και της οξυνοίας των μαθητών του: Propositiones ad Acuendos Juvenes, Προβλήματα για την όξυνσιν των Νέων.

Σε αυτό περιλαμβάνεται και το ιστορικόν πλέον πρόβλημα της διασταύρωσης του ποταμού, όπου βαρκάρης, πορθμεύς τις (όχι ο Χάρων, ούτε ο Χάρης) πρέπει να περάσει στην αντίπερα όχθη ένα λάχανο, έναν λύκο και μία κατσίκα, με τρόπον ώστε να μην μείνουν ούτε στιγμήν μόνοι σε μία όχθη η κατσίκα και το λάχανο, ή ο λύκος και η κατσίκα, οπότε το δεύτερο μέλος θα εγινόταν γεύμα του πρώτου.
Προβλέπων τις εξελίξεις, δεδομένης της μοχθηρίας και βλακείας των ανθρώπων, ο σοφός αριστοτελιστής εξέδωσεν και πλέον σύγχρονη, Κυπρίαν εκδοχήν: πρέπει να περάσει απέναντι έναν τραπεζικό λογαριασμό, έναν τραπεζίτη κι ένα πολιτικό, εις τρόπον ώστε ο τραπεζίτης να μην βρεθεί μόνος και να φάει τον τραπεζικό λογαρασμό, κι ο πολιτικός να μην ξεμοναχιαστεί και διαφθείρει τον τραπεζίτη (συνέβησαν, κατά κόρον, εν Κύπρω αυτά...) Σημειώστε πώς ο πορθμεύς μπορεί να μεταφέρει μόνον ένα επιβάτη ανά ταξίδιον. Λύσατε.

Costas Santamas Αγαπητέ Τίτο το αρχαίο πρόβλημα λύεται ευκολότατα αν στο πρώτο ταξίδι ο πορθμεύς πάρει μαζί του την κατσίκα, επιστρέψει και πάρει το λάχανο και στην επιστροφή φέρει πίσω την κατσίκα κλπ.
Η κυπριακή εκδοχή του προβλήματος με πολιτικό, τραπεζίτη και λογαριασμό δεν έχει λύση! Διότι απλά ο πολιτικός και ο τραπεζίτης είναι ήδη διεφθαρμένοι και συνεπώς ο λογαριασμός έτσι και αλλιώς και σε κάθε περίπτωση θα κάνει φτερά!

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Ένα ιστολόγιο προβληματισμού και διαλόγου...!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...