Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014

ΕΡΧΕΤΑΙ Η ΒΟΥΒΩΝΙΚΗ ΠΑΝΩΛΗ, BLACK DEATH... του Τίτου Χριστοδούλου

Γράφει ο Τίτος Χριστοδούλου:

Ίσως, δηλαδή, δεν αποκλείεται...

Eλπίζω το κρύο να σκοτώνει τα βακτήρια της βουβωνικής πανώλης, επανέρχεται. Ή, τουλάχιστον, να βοηθήσει σε πιο ψύχραιμες αναγνώσεις των πανικόβλητων ή πανικόν ενσπειρόντων άρθρων όπως το πρόσφατο στην Daily Mirror - που με τόση προθυμία αναδημοσίευσε σήμερα η αγγλόφωνη Κυπριακή, Cyprus Mail.

Αν μη τι άλλο, θυμόμαστε την ιστορία, μαθαίνουμε βιολογία. Και ξεχνούμε (μαζί με τα της εκλιπούσης δημοσιογραφικής ηθικής) τα τωρινά βάσανα, με τον φρούδο φόβο των αρχαίων.

Ένδέχεται επιστροφή της φονικής βουβωνικής πανώλης που ξεκλήρισε τον μισό πληθυσμό της γης, και μάλιστα χωρίς προειδοποίηση’, προειδοποιούν οι μικρόσχημες τάμπλοιντ εφημερίδες. Μην βιαστείτε να σηκώσετε τα λεφτά από την τράπεζα - δεν μπορείτε, άλλωστε, στην Κύπρο. Ενδέχεται με την τροπική έννοια του ρήματος, modalities, σας εξηγεί ο φιλόσοφος, δηλαδή δεν είναι αδύνατο. Αλλά δεν επίκειται, δεν είναι καν ενδεχόμενο.

Απλά, ως συνηθίζουν για να πωλήσουν δια του τρόμου φύλλα, οι δημοσιογράφοι αλίευσαν από το ιατρικό περιοδικό The Lancet Infectious Diseases, παρέθεσαν και την εξηγητική δήλωση του Dr Dave Wagner, μέλους της διεθνούς ομάδος επιστημόνων στο Northern Arizona University in the US, ότι έρευνά τους στα υπολείμματα σκελετών, βασικά τα δόντια, δύο θυμάτων από την μεγάλη βουβωνική πανώλη του Ιουστινιανού, που ξεκλήρισε ίσως και τον μισό πληθυσμό της γνωστής γης τότε, κοντά 50 εκατομμύρια θύματα, βρήκαν ότι το βακτήριο Yersinia pestis, που μεταφέρεται από τα ποντίκια με τους ψύλλους, και στο οποίο οφείλεται η ιουστινιάνειος πανώλη του 6ου αιώνα, είναι διαφορετική εκδοχή του βακτηρίου της Μεγάλης Πανώλου ή Μαύρου Θανάτου, που ξεκλήρισε την Βόρειο Ευρώπη 800 χρόνια αργότερα. Τι συνάγεται; Απλά, μια καλή είδηση τρόμου, ότι τίποτε δεν αποκλείει το βακτήριο να επανεμφανισθεί και μάλιστα απροειδοποίητα – αν και είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι ιατρικά γι’ αυτό σήμερα.

Ευκαιρία να θυμηθούμε την ιστορία, πάντως, την μεγάλη Πανώλη του Ιουστινιανού (AD 541–542), που κατεπόνησε την ανατολή ρωμαϊκή αυτοκρατορία, και την ίδια την Κωνσταντινούπολη. Χαρακτηρίστηκε η χειρότερη επιδημία Βουβωνικής Πανώλους στην ιστορία, χειρότερη και από τον Μαύρο Θάνατο, στον Μεσαίωνα, 800 χρόνια αργότερα. Είχε διαδοθεί από την κεντρική Ασία, την Βόρειο Αφρική και την Αραβία μέχρι την Ευρώπη ως την Δανία και την Ιρλανδία.. Γενετικές μελέτες την φέρουν να είχε την κοιτίδα της στην Κίνα. Καίριο σύμπτωμά της, όπως δείχνει ο πίνακας, η νέκρωση των χειρών, που ομοίαζαν ψηφοφόρου ή επενδυτού μετά την Κρίση. Κι οι επιστήμονες, τρομοκρατούν οι εφημερίδες, συμπεραίνουν ότι «The discovery suggests that a new deadly strain of plague could strike again without warning.» Βλέπω ήδη ουρές στις τράπεζες;

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Ένα ιστολόγιο προβληματισμού και διαλόγου...!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...