Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2013

14. ΕΞΟΥΣΙΑ και ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ - ΓΡΑΜΜΑ Σ΄ΕΝΑΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟ της Νατάσας Γεωργανάκη

Η κοινωνία του αύριο που όλοι μας φιλοδοξούμε να χτίσουμε χρήζει ενάρετων ηγετών σε όλο το φάσμα των εξουσιών! Πιστεύω ότι όλοι μας είμαστε ή τουλάχιστον θα έπρεπε να είμαστε εν δυνάμει πολιτικοί!... Επομένως μια ματιά στα αρχαία κείμενα επιβάλλεται, με όρους σημερινούς κι εύκολα κατανοητούς!...Δεν υποστηρίζω σε καμιά περίπτωση ότι θα υποκαταστήσω τους αρχαίους σοφούς!... Εκείνο που απλά υπόσχομαι είναι να προσπαθήσω μέσα από την σειρά ΓΡΑΜΜΑ Σ΄ ΕΝΑΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟ να αποτυπώσω στο χαρτί αυτά που εγώ κατάλαβα!... Ελπίζω να τα βρείτε χρήσιμα!...


Κανένα καθεστώς, αλλά και καμία κυβέρνηση ή επανάσταση, αγαπημένε μου πολιτικέ, δεν επιβλήθηκε ποτέ, αλλά ούτε και στάθηκε για μία και μόνη ημέρα, αν δεν είχε μαζί της το 40% τουλάχιστον του λαού και την ανοχή των υπολοίπων. Μπορεί αυτό να σου δημιουργεί την απορία, του πως είναι δυνατόν οι άνθρωποι ν΄ακολούθησαν εξ αρχής ένα απόλυτα αυταρχικό καθεστώς. Φαίνεται να υπάρχει κι γι αυτό μια λογική εξήγηση!... Απωθούμε συνεχώς την ιδέα ότι κρίνοντας την ιστορία στα ύστερα χρόνια, λογικά αρχίζουμε από το τέλος της. Στην αρχή όμως κανείς δεν ξεκίνησε με τις προθέσεις που αποτελούν βεβαιότητα για μας, αφού ως γνωστόν, εμείς έχουμε το τέλος της ιστορίας η οποία δικαιώνει έτσι κι αλλιώς τον νικητή και γράφετε από αυτόν!

Επομένως αν θέλουμε ν΄αλλάξουμε τον κόσμο που μας περιβάλει και μας πληγώνει τόσο πολύ, τουλάχιστον πρέπει να φροντίσουμε να μας ακολουθήσει ένας ικανός αριθμός πολιτών. Είτε βαφτίζεις τον κόσμο που θα γεννηθεί δημοκρατικό, αριστοκρατικό ή οτιδήποτε άλλο, είναι απαραίτητο να γνωρίζεις εκ των προτέρων ότι οι τεχνικές του αγώνα δεν διαφέρουν ως προς την οργάνωση αλλά ως προς την ιδέα. Είναι βασικό, να το κατανοήσεις αυτό, για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε την κουβέντα μας.