Παρασκευή, 10 Μαΐου 2013

5. ΕΞΟΥΣΙΑ και ΦΥΣΗ-ΓΡΑΜΜΑ Σ΄ΕΝΑΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟ της Νατάσας Γεωργανάκη

Η κοινωνία του αύριο που όλοι μας φιλοδοξούμε να χτίσουμε χρήζει ενάρετων ηγετών σε όλο το φάσμα των εξουσιών! Πιστεύω ότι όλοι μας είμαστε ή τουλάχιστον θα έπρεπε να είμαστε εν δυνάμει πολιτικοί!... Επομένως μια ματιά στα αρχαία κείμενα επιβάλλεται, με όρους σημερινούς κι εύκολα κατανοητούς!...Δεν υποστηρίζω σε καμιά περίπτωση ότι θα υποκαταστήσω τους αρχαίους σοφούς!... Εκείνο που απλά υπόσχομαι είναι να προσπαθήσω μέσα από την σειρά ΓΡΑΜΜΑ Σ΄ ΕΝΑΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟ να αποτυπώσω στο χαρτί αυτά που εγώ κατάλαβα!... Ελπίζω να τα βρήτε χρήσιμα!...

Ακόμη και η επιστροφή του ανθρώπου, αγαπημένε μου πολιτικέ, στην πρωτόγονη κατάσταση όπως μας δίδαξαν οι κυνικοί με τους στωικούς έχει μέσα της κάποια μορφή εξουσίας. Γιατί εξουσία είναι η παιδεία ή το να ζεις σύμφωνα με την φύση σου ακόμη κι αν όλο αυτό πηγάζει από τον ίδιο σου τον εαυτό. Η πείρα μας δίδαξε ότι δεν υπάρχουμε αφ΄ εαυτού αλλά ότι κουβαλάμε την εμπειρία χιλιάδων άλλων ανθρώπων.

Οι εμπειρίες αυτές που έγιναν κτήμα μας δια της παιδείας ή δια της συναινετικής αποδοχής κοινών κανόνων είναι η εξουσία που δεν θέλουμε να αναγνωρίσουμε με το πραγματικό της όνομα και την βαπτίζουμε φύση μας. Αποτελούν δε οι κανόνες της όλα εκείνα που αντιτάσσουμε σε μια εξουσία που πολεμάμε.

Η ωμή χρήση βίας αλλά και η απειλή δεν επιλέγονται από την αρχή σαν μέθοδοι επιβολής της εξουσίας. Αποτελούν τα παραπάνω την έσχατη λύση απέναντι στους ανυπότακτους όλων των εποχών.