Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2013

14. ΕΞΟΥΣΙΑ και ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ - ΓΡΑΜΜΑ Σ΄ΕΝΑΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟ της Νατάσας Γεωργανάκη

Η κοινωνία του αύριο που όλοι μας φιλοδοξούμε να χτίσουμε χρήζει ενάρετων ηγετών σε όλο το φάσμα των εξουσιών! Πιστεύω ότι όλοι μας είμαστε ή τουλάχιστον θα έπρεπε να είμαστε εν δυνάμει πολιτικοί!... Επομένως μια ματιά στα αρχαία κείμενα επιβάλλεται, με όρους σημερινούς κι εύκολα κατανοητούς!...Δεν υποστηρίζω σε καμιά περίπτωση ότι θα υποκαταστήσω τους αρχαίους σοφούς!... Εκείνο που απλά υπόσχομαι είναι να προσπαθήσω μέσα από την σειρά ΓΡΑΜΜΑ Σ΄ ΕΝΑΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟ να αποτυπώσω στο χαρτί αυτά που εγώ κατάλαβα!... Ελπίζω να τα βρείτε χρήσιμα!...


Κανένα καθεστώς, αλλά και καμία κυβέρνηση ή επανάσταση, αγαπημένε μου πολιτικέ, δεν επιβλήθηκε ποτέ, αλλά ούτε και στάθηκε για μία και μόνη ημέρα, αν δεν είχε μαζί της το 40% τουλάχιστον του λαού και την ανοχή των υπολοίπων. Μπορεί αυτό να σου δημιουργεί την απορία, του πως είναι δυνατόν οι άνθρωποι ν΄ακολούθησαν εξ αρχής ένα απόλυτα αυταρχικό καθεστώς. Φαίνεται να υπάρχει κι γι αυτό μια λογική εξήγηση!... Απωθούμε συνεχώς την ιδέα ότι κρίνοντας την ιστορία στα ύστερα χρόνια, λογικά αρχίζουμε από το τέλος της. Στην αρχή όμως κανείς δεν ξεκίνησε με τις προθέσεις που αποτελούν βεβαιότητα για μας, αφού ως γνωστόν, εμείς έχουμε το τέλος της ιστορίας η οποία δικαιώνει έτσι κι αλλιώς τον νικητή και γράφετε από αυτόν!

Επομένως αν θέλουμε ν΄αλλάξουμε τον κόσμο που μας περιβάλει και μας πληγώνει τόσο πολύ, τουλάχιστον πρέπει να φροντίσουμε να μας ακολουθήσει ένας ικανός αριθμός πολιτών. Είτε βαφτίζεις τον κόσμο που θα γεννηθεί δημοκρατικό, αριστοκρατικό ή οτιδήποτε άλλο, είναι απαραίτητο να γνωρίζεις εκ των προτέρων ότι οι τεχνικές του αγώνα δεν διαφέρουν ως προς την οργάνωση αλλά ως προς την ιδέα. Είναι βασικό, να το κατανοήσεις αυτό, για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε την κουβέντα μας.

Οι αλλαγές που σκοπεύουμε να κάνουμε είναι βέβαια κατά την κρίση μας προς την σωστή κατεύθυνση. Οι δυσκολίες που θα συναντήσουμε είναι φυσικά η σύγκρουσή μας με το ήδη υπάρχον καθεστώς. Ένα καθεστώς που θα χρησιμοποιήσει τα δικά του όπλα, που διαφέρουν όσον αφορά την ιδεολογία, αλλά, που όμως ως οργάνωση είναι ακριβώς τα ίδια. Είναι επομένως επιβεβλημένο να μελετήσουμε την τεχνική του, όσον αφορά την χειραγώγηση του λαού, πριν ξεκινήσουμε οποιοδήποτε αγώνα για την αποδόμηση του όποιου κατεστημένου.

Αν χρειαζόμαστε πενήντα χρόνια για να αλλάξουμε ριζικά έναν λαό όσον αφορά τον πολιτισμό του, όπως μας βεβαιώνει ο Άρθουρ Κλαρκ στο έργο του "Οι επικυρίαρχοι", θα ήθελα να σκεφτείς ότι εδώ πρόκειται για πολιτική μόνο αλλαγή και σίγουρα αυτή μπορεί να γίνει σε πολύ πιο σύντομο χρονικό διάστημα. Οι τεχνικές που θα σου προτείνω είναι βέβαια ίδιες με αυτές που θα χρησιμοποιήσει ο καθένας είτε θέτοντας ένα ευγενή σκοπό, είτε υποδεικνύοντας μια αλλαγή προς όφελος σκοτεινών δυνάμεων. Γι αυτό θεωρώ θεμελιώδες ζήτημα το να μπορείς να μελετήσεις αυτήν ακριβώς την οργάνωση του κατεστημένου και των δυνάμεών του, που σκοπεύεις βεβαίως να πολεμήσεις.

Η διασκέδαση χρησιμοποιήθηκε σχεδόν από όλα τα καθεστώτα προκειμένου να ελεγχθεί πρωταρχικά ένα κοινωνικό σύνολο.Από τα σημαντικά προβλήματα που μπορεί να έχει και πρέπει να έχει ένας λαός και από τις μεταλλαγές που αποφάσισε η πολιτική και οικονομική ελίτ χωρίς καν να τις ανακοινώσει να επιβάλλει, οδηγείται η κοινωνία έντεχνα με έναν αδιάκοπο καταιγισμό ασήμαντων λεπτομερειών, σε μια διασκέδαση δηλαδή που στην τελική της κατάληξη έχει την απέραντη μοναξιά. Όπλο λοιπόν με σιγαστήρα για ήσυχους πολέμους, αποτελεί η διασκέδαση που επίσης κρίνεται απαραίτητη προκειμένου να αποτραπεί το κοινό από τα να ενδιαφερθεί για ουσιαστικές πληροφορίες στους τομείς της επιστήμης, της οικονομίας, της ψυχολογίας ή της κυβερνητικής...!

Αφήνεις, αγαπημένε μου πολιτικέ, αμέσως μετά, να κλιμακωθεί η αστική βία ή οργανώνεις αιματηρές συμπλοκές και το κοινό σπεύδει να σου ζητήσει αυτό που διακαώς ίσως και να ήθελες να επιβάλεις. Ο περιορισμός των ελευθεριών του λαού είναι εξασφαλισμένος με τη λήψη μέτρων ασφαλείας που θα σου ζητήσουν επιτακτικά οι πολίτες. Από την άλλη αν δημιουργήσεις μια οικονομική κρίση και μ΄αυτόν τον τρόπο απειλήσεις το εισόδημα που θεωρούν κατοχυρωμένο, είναι βέβαιο ότι θα δεχθούν ως αναγκαίο κακό τον περιορισμό των κοινωνικών δικαιωμάτων και φυσικά την αποδόμηση των δημόσιων υπηρεσιών, αν και ακόμα πληρώνεις ίσως για τον τεχνικό ή άλλο εξοπλισμό των.

Με μικρά και προσεχτικά βήματα και σε βάθος μιας δεκαετίας μπορείς να εφαρμόσεις την πιο βάρβαρη πολιτική. Μαζική ανεργία, αβεβαιότητα, "ευελιξία" μετακινήσεις, μετατάξεις , μισθοί που δεν διασφαλίζουν μια αξιοπρεπή διαβίωση είναι μόνο μερικοί όροι που χρησιμοποιούνται τώρα τελευταία και φυσικά με μια απόσταση πολλών μηνών μεταξύ τους. Φαντάζομαι ότι όλες αυτές οι αλλαγές θα μπορούσαν να είναι η φωτιά μιας επανάστασης αν είχαν εφαρμοστεί αιφνιδίως και βίαια. Όμως τώρα βλέπουμε ότι η μέθοδος καλά κρατεί... Το πρόβλημα δεν παρουσιάζεται ενιαία αλλά δια της υποβάθμισης τεμαχίζεται και προσφέρεται με τρόπο εύπεπτο στο κοινό.

Αποσπώντας την συναίνεση του κοινού για την εφαρμογή μιας οδυνηρής αλλά αναγκαίας αντιλαϊκής απόφασης για το μέλλον πετυχαίνουμε να γίνει αυτή αποδεχτή χωρίς ουσιαστικές διαμαρτυρίες. Σου είναι κατανοητό ότι ο καθένας αποδέχεται πιο εύκολα κάποια θυσία στο ... μέλλον κατά το "Ποιος ζει ποιος πεθαίνει" παρά να του ζητηθεί να την πραγματοποιήσει εδώ και τώρα. Μην αναβάλλεις για αύριο αυτό που έχεις να κάνεις σήμερα λέει ο λαός μας αλλά στην περίπτωση της άσκησης εξουσίας μερικές φορές είναι προτιμότερο να πατάς πάνω στην τάση που έχει ο λαός να ελπίζει αφελώς ότι όλα θα πάνε καλύτερα αύριο" κι ότι ίσως και να καταφέρει ν΄αποφύγει την θυσία που του ζήτησαν και που δέχθηκε κι ο ίδιος για το μέλλον... Κάποια μέρα θα μελετήσω πολύ προσεχτικά τι είναι αυτό που κάνει τους ανθρώπους να δέχονται μοιρολατρικά μια ιδέα αλλαγής, όταν οι εξουσιαστές κρίνουν ότι έφτασε το πλήρωμα του χρόνου κι ότι οι συνθήκες είναι κατάλληλες, την στιγμή που είναι ολοφάνερο το γεγονός ότι η όλη υπόθεση θίγει τα δικαιώματα τους κι ότι, αν ήταν αναγκαιότητα πριν από μερικά χρόνια, είχαν όλο τον χρόνο οι κρατούντες να κάνουν διορθωτικές κινήσεις κι έτσι να μην χρειαστεί να υποστεί καμία θυσία οποιοσδήποτε!

Αλήθεια, αγαπημένε μου πολιτικέ, αναρωτήθηκες ποτέ γιατί οι διαφημιστές απευθύνονται στο κοινό τους με εκείνον τον ιδιαιτέρως παιδικό αφηγηματικό λόγο, τον χωρίς επιχειρήματα και εξουθενωτικά παιδιάστικο; Σαν να ήταν ο θεατής ένα πολύ μικρό παιδί ή σαν να ήταν το λιγότερο διανοητικά ανάπηρος. Με λίγη προσοχή θα αντιληφθείς εύκολα ότι όσο περισσότερο επιθυμεί ο διαφημιστής να εξαπατήσει το κοινό του τόσο πιο παιδιάστικο τρόπο επιλέγει. Αν ο διαφημιστής απευθυνθεί σε κάποιον σαν να ήταν ένα μικρό παιδί, διαβάζουμε στο "Όπλα με σιγαστήρα για ήσυχους πολέμους", τότε είναι πολύ πιθανόν να εισπράξει , εξ αιτίας του έμμεσου και υπαινικτικού τόνου, μια απάντηση ή μια αντίδραση τόσο απογυμνωμένη από κριτική σκέψη, όσο η απάντηση ενός δωδεκάχρονου ή και μικρότερου παιδιού!

Μια άλλη τεχνική ελέγχου του νου των ανθρώπων είναι η επίκληση στο συναίσθημα για να μπορέσουμε μ΄αυτόν τον τρόπο να βραχυκυκλώσουμε την ορθολογιστική ανάλυση, και επομένως και την κριτική αντίληψη των ατόμων. Μας είναι γνωστό από πολλών ετών ότι η χρησιμοποίηση του φάσματος των αισθημάτων επιτρέπει το άνοιγμα του ασυνειδήτου των ανθρώπων κι έτσι είναι εύκολο να εμφυτευτούν από τους κρατούντες ή όσους έχουν συμφέρον στο να ελέγχουν την κοινή γνώμη, πλήθους ιδεών, επιθυμιών, φόβων, παρορμήσεων ή συμπεριφορών.

Η άγνοια και η ανοησία, είναι οι επιλογές εκείνες των κρατούντων που επιβάλλονται, όταν θέλουν να υποτάξουν με σχέση δουλείας τον όποιο λαό. Έτσι η ποιότητα της εκπαίδευσης που παρέχεται στις κατώτερες κοινωνικές τάξεις είναι φτωχότερη, ούτως ώστε η τάφρος της άγνοιας που χωρίζει τις κατώτερες από τις ανώτερες τάξεις, να είναι ευκόλως αντιληπτή από τις κατώτερες, διαβάζουμε στο Όπλα με σιγαστήρα για ήσυχους πολέμους. Με αυτόν τον τρόπο οι κατώτερες τάξεις δεν έχουν τρόπο να αντιληφθούν τις νέες τεχνολογίες και τις μεθοδολογίες που η άρχουσα τάξη χρησιμοποιεί για την υποδούλωσή των.

Μπορείς πάντα φυσικά να επιλέγεις και την ενθάρρυνση του κοινού να αρέσκεται στην μετριότητα, το εύκολο και το τίποτα... Δεν έχεις παρά να παρακινείς το πλήθος να βρίσκει "cool" κάθε τι ανόητο, φτηνιάρικο και ακαλλιέργητο και έχεις αφαιρέσει όλη την διάθεσή τους για κριτική σκέψη και συμπεριφορά!

Ας έρθουμε τώρα σε κάτι που το έχουμε βιώσει όλοι μας τελευταία. Θεωρείται από τα πιο έξυπνα "κόλπα" το να κάνεις ένα άτομο να πιστεύει ότι είναι το μόνο υπεύθυνο για την συμφορά του εξαιτίας της διανοητικής του ανεπάρκειας, της ένδειας των ικανοτήτων του και της αναποτελεσματικότητας των προσπαθειών του. Αντί λοιπόν να εξεγείρεται εναντίον του οικονομικού συστήματος, το βλέπουμε να απαξιώνει τον ίδιο του τον εαυτό και να αυτοενοχοποιείται, κατάσταση που φυσικά περιέχει τα σπέρματα της νευρικής κατάπτωσης, η οποία μεταξύ των άλλων έχει και το αποτέλεσμα της αποχής από την όποια δράση. Και χωρίς την δράση φυσικά επανάσταση και εξέγερση δεν μπορεί να υπάρξει!.

Κατά την διάρκεια των τελευταίων ετών θα παρατήρησες κι εσύ, αγαπημένε μου πολιτικέ, ότι η κατακλυσμιαία πρόοδος της επιστήμης ανοίγει ολοένα και πιο βαθιά την τάφρο των γνώσεων του ευρέως κοινού και των γνώσεων που κατέχει ή χρησιμοποιεί η κυβερνητική και οικονομική ελίτ ενός τόπου. Με την βοήθεια της βιολογίας, της νευροβιολογίας και της εφηρμοσμένης ψυχολογίας, το "σύστημα" έφτασε σε μια εξελιγμένη γνώση του ανθρώπινου όντος και από απόψεως φυσιολογίας και από απόψεως ψυχολογίας. Έφτασε δηλαδή το σύστημα να γνωρίζει καλύτερα τον μέσο άνθρωπο από ότι ο ίδιος γνωρίζει το εαυτό του. Έτσι στην πλειονότητα των περιπτώσεων το σύστημα επιβάλλει τους κανόνες του και ασκεί έλεγχο με μεγαλύτερη ισχύ απ΄όση έχουν τα άτομα. Το αποτέλεσμα λέμε τότε ότι είναι συντριπτικά υπέρ των κρατούντων.

Όλα όσα σου ανέφερα παραπάνω είναι τεχνικές και κόλπα ελέγχου της κοινής γνώμης κι έχουν δοκιμαστεί πολλά χρόνια όσον αφορά την αποτελεσματικότητά τους. Χρησιμοποιούνται από ένα σύστημα που όλοι μας λέμε ότι πολεμάμε, αλλά δεν ξέρω πόσο κοντά στην αλήθεια είμαστε, όταν υποστηρίζουμε αυτήν την άποψη. Θα αναρωτιέσαι φυσικά, με ποιο τρόπο όλες αυτές οι τεχνικές μπορούν να χρησιμοποιηθούν προς την κατεύθυνση που εδώ και καιρό επιλέξαμε να βαδίσουμε και που δεν είναι τίποτα άλλο από την δική μας συνέχεια με αξιοπρέπεια μέσα σ΄έναν κόσμο που καταρρέει....

Μελέτησε το σύστημα των πρακτικών των κρατούντων και θα έχεις ένα πλούσιο οπλοστάσιο εναντίον τους, όταν δεν θα δέχεσαι χαλαρά και "cool" όλα όσα τα "ανοιχτά κουτιά" των TV σου σερβίρουν καθημερινά για να κλείσουν φυσικά τους ορίζοντες στα δικά σου μυαλά...!

4 σχόλια :

  1. Εξαιρετικό κείμενο που πρέπει να διαβαστεί απ' όλους εκείνους που θέλουν να είναι ενεργοί πολίτες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Νατάσα συμφωνώ με οσα αναφέρεις στο κείμενο σου και όλα αυτά μαζί στη γλώσσα μου (ως πρωην στρατιωτικος) περιγράφονται ως μέρος ψυχολογικών επιχειρήσεων που διεξάγονται εις βάρος μας εδώ και χρόνια. Προς αρση παρεξηγήσεων δεν είμαι συνομοσιολόγος ουτε τίποτα άλλο και βέβαια όλα αυτά που θα αναφέρω δεν είναι καινούργια αλλά είναι χιλιοειπωμένα απλά πιστεύω ότι οι λίγοι άνθρωποι έχουν πρόσβαση στη γνώση επομένως και δυνατότητα να αντιληφθούν καθως και να αντιδράσουν. Είναι αποδεκτό φαντάζομαι ότι υπάρχει μια κάστα ανθρώπων επιχειρηματιών, τραπεζιτών, πολιτικών σε στενή συνεργασία (διαπλοκή) με απώτερο σκοπό το κέρδος φυσικά με οσο το δυνατόν λιγότερο κόστος, αυτό όμως στο επίπεδο του κράτους σημαίνει εκμετάλλευση των πόρων του και από την άλλη μείωση του βιοτικού επίπεδου, εκει έρχονται και «κάθονται» όλα αυτά που αναλύεις στο κείμενό σου. Αυτοί λοιπόν διεξάγουν ψυχολογικές επιχειρήσεις εις βάρος μας ώστε να αποδεχτουμε και να μη αντιδράσουμε σε ολον αυτόν τον παραλογισμό και ποιοι τις διεξαγουν;;; απλο σχεδιάζονται από συμβούλους επικοινωνιών, συμβούλους και υπηρεσίες και εκτελούνται από τα εντεταλμένα κάθε φορά οργανα. Κατά τις ψυχολογικές επιχειρήσεις βασικα υπαρχουν στάδια ένα από αυτά είναι ο εκφυλισμός που αυτό το στάδιο παίρνει περίπου 20 χρονια ωσπου να εκπαιδευτεί τουλάχιστον μια γενιά ανθρώπων με τα νεα δεδομένα. Ακολουθεί η αποσταθεροποίηση όπου εκει διαρρηγνύονται ολες οι σχεσεις μεταξυ υπηρεσιών και πολιτη και η ριζικοπαστικοποιηση των ανθρωπίνων σχέσεων. Στη συνέχεια εχουμε την κριση οπου εκει η κοινωνία δεν μπορεί πλέον να λειτουργήσει παραγωγικά και καταρρέει και έτσι αναζητούμε έναν σωτηρα εκει εχουμε την αντιδραση των κοινωνικών ομάδων, επαναστάσεις και αλλα φαινόμενα. Τέλος εχουμε τη σταθεροποίηση όπου εκει ναι ο σωτηρας εχει ερθει μας εχει σωσει από την κριση και πλέον η κατάσταση ομαλοποιείται, βέβαια αυτή η κάστα ανθρώπων εχει πετυχει το σκοπό της εχει πάρει αυτά που θέλει. Βεβαια όλα αυτά που αναφέρω δεν είναι αποκυήματα της φαντασίας μου απλα ένα αποσταγμα μελέτης. Εμεις τωρα τι κάνουμε ως κοινωνια;;; και ερχομαι στη συνεχεια της τελευταιας σου προτασης στο κειμενο, πως αντιμετωπιζουμε ολο αυτό;;; υπάρχουν τροποι;;; Ένα είναι σίγουρο ότι αυτή η κάστα είναι ένα βημα ποιο μπροστα από τις χαμηλές τάξεις που ε χουν περιρισμένη προσβαση στη γνωση αλλα και από τις άλλες που εχουν επηρεασθει και τι γεινεται;;;Πρωτα από όλα χρειαζεται να αποκαλυφθει ολη αυτή η προσπάθεια, δεύτερον απαιτειται μορφωση του πληθυσμού και ενημέρωση για να αντιδράσει και φυσικα απαιτειται ενας μεγάλος αυτοπεριορισμος σε όλα τα επίπεδα πχ στην εκθεση των ΜΜΕ κλπ….επομένως είναι ένα πολύ δυσκολο εγχείρημα η αντιμετώπιση ολης αυτης της κατάστασης όχι όμως και ακατόρθωτο καθοσον κανενα σχέδιο δεν άντεξε στην επαφή με τον εχθρό και ο εχθρός για αυτούς είμαστε εμείς. Εδώ τωρα θέλει οργάνωση και δραση….για αποκάλυψη-ενημέρωση-και αντιδραση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ναι Χρίστο είναι θέμα οργάνωσης...! Αλλά δεν το καταλαβαίνει κανείς. Πολιτικολογούν από το πρωί ίσαμε το βράδυ σ΄ένα καναπέ αγκαλιά με το τάμπλετ ή το λαπ τοπ κι οκ. Πέσε πίτα να σε φάω...και ξεκινήστε την επανάσταση χωρίς εμένα βάζω like κι έρχομαι!!!!! Τραγικό....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η κοινωνία του αύριο που όλοι μας φιλοδοξούμε να χτίσουμε χρήζει ενάρετων ηγετών σε όλο το φάσμα των εξουσιών! Πιστεύω ότι όλοι μας είμαστε ή τουλάχιστον θα έπρεπε να είμαστε εν δυνάμει πολιτικοί!... Επομένως μια ματιά στα αρχαία κείμενα επιβάλλεται, με όρους σημερινούς κι εύκολα κατανοητούς!...Δεν υποστηρίζω σε καμιά περίπτωση ότι θα υποκαταστήσω τους αρχαίους σοφούς!... Εκείνο που απλά υπόσχομαι είναι να προσπαθήσω μέσα από την σειρά ΓΡΑΜΜΑ Σ΄ ΕΝΑΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟ να αποτυπώσω στο χαρτί αυτά που εγώ κατάλαβα!... Ελπίζω να τα βρήτε χρήσιμα!...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ένα ιστολόγιο προβληματισμού και διαλόγου...!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...