Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2011

Smedley Butler: Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ ΜΙΑ ΣΥΜΜΟΡΙΑ του Τίτου Χριστοδούλου

του Τίτου Χριστοδούλου
Ο Smedley Butler είναι ο πιο παρασημοφορημένος στρατιωτικός, πεζοναύτης, στον αμερικανικό στρατό. Πολέμησε σε πολλά μέτωπα – αμερικανικών επεμβάσεων στην Κεντρική και Λατινική Αμερική, για πάνω από τρεις δεκαετίες, μαζεύοντας παράσημα, αλλά και μια γνώση για την φύση και τους σκοπούς αυτών των επιχειρήσεων. Το αφέψημα μιας ζωής στην σκανδάλη των αμερικανικών επεμβάσεων έφερε στην αποστράτευσή του μια συνειδησιακή κρίση που συνοψίζεται στον γνωστό αφορισμό του, «war is just a racket», ο πόλεμος είναι μια συμμορία.

Σε διάλεξή του, που δόθηκε το 1933, ο στρατηγός Smedley Butler περιέγραψε τον πόλεμο σαν μια οργανωμένη συμμορία, «racket», που την ορίζει ως «κάτι άλλο από αυτό που νομίζει η πλειψηφία του κόσμου». Μόνο μια μικρή «από τα μέσα» ομάδα γνωρίζει τί συμβαίνει. Ενεργείται για το όφελος των ολίγων εις βάρος των μαζών. Όσον αφορά τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, αναφέρει ο Smedley Butler, δεν θα έπρεπε να αφορά παρά μια επαρκή άμυνα των συνόρων και προστασία του συντάγματος. Όταν ένα ξένο έθνος έρχεται εδώ για να εισβάλει, τότε μόνο πρέπει να πολεμούμε. Αυτό που συμβαίνει όμως είναι ότι, αφού το δολλάριο εδώ στην Αμερική κερδίζει μόνο 6%, τότε ασφυκτιά και πηγαίνει έξω για να κερδίσει 100%. Κι όπου πηγαίνει το δολλάριο, ακολουθεί η σημαία, κι οι στρατιώτες ακολουθούν την σημαία.
Δεν θα πήγαινα σε πόλεμο για να προστατεύσω κάποιες βρωμο-επενδύσεις των τραπεζιτών. Υπάρχουν μονάχα δύο πράγματα που αξίζει να πολεμούμε για αυτά. Η υπεράσπιση των εστιών μας και η Χάρτα των Δικαιωμάτων. Πόλεμος για οποιοδήποτε άλλο λόγο είναι επίθεση μιας συμμορίας.
Δεν υπάρχει κόλπο στο ρεπερτόριο των συμμοριών που η στρατιωτική συμμορία αγνοεί ή περιφρονεί. Έχει τους ανθρώπους με το «δάκτυλο», που δείχνουν τους στόχους, τους ανθρώπους «μούσκουλο», που καταστρέφουν τους εχθρούς, τους ανθρώπους «μυαλά» που σχεδιάζουν τις επιχειρήσεις, και ένα «μεγάλο Αφεντικό», τον Σούπερ Εθνικιστικό Καπιταλισμό.
Μπορεί να φαίνεται περίεργο για μένα, ένα άνθρωπο τού στρατού να παίρνω μια τέτοια θέση. Η ειλικρίνεια, η φιλαλήθεια με αναγκάζει να το κάνω αυτό. Ξόδεψα τριάντα τρία χρόνια, σε στρατιωτική υπηρεσία σαν μέλος της πιο ακμαίας στρατιωτικής δύναμης, των Πεζοναυτών. Στην διάρκεια αυτής της μακράς θητείας, πέρασα το μεγαλύτερο διάστημα σαν ένα υψηλής τάξης μούσκουλο για τις Big Business, για την Wall Street και για τους τραπεζίτες. Κοντολογίς, ήμουν ένας συμμορίτης, ένας γκάγκστερ για τον καπιταλισμό.
Υποψιαζόμουν για πολύ καιρόν ότι όλο αυτό αυτά ήταν μια συμμορία, racket. Τώρα είμαι βέβαιος. Σαν κάθε μέλος του στρατιωτικού κατεστημένου, δεν έκανα ποτέ μια σκέψη δική μου, παρά μόνο όταν έφυγα από την υπηρεσία, όταν αποστρατεύθηκα. Οι πνευματικές μου δυνάμεις βρισκόντουσαν σε αναστολή, καθώς υπάκουα τους ανωτέρους μου. Αυτό είναι τυπικό για την στρατιωτική υπηρεσία.
Βοήθησα να κάνω το Μεξικό, ειδικά το Tampico, ασφαλές για τα Αμερικανικά πετρελαϊκά συμφέροντα, το 1914. Βοήθησα να κάνω την Haiti και την Κούβα ένα κατάλληλο μέρος για τα αγόρια της National City Bank για να μαζεύουν εκεί τα εισοδήματα που γύρευαν. Βοήθησα στον βιασμό μισής ντουζίνας Κεντρο-αμερικανικων δημοκρατιών για χάρη της Wall Street. Η λίστα των συμμορίτικων απατών είναι μακρά. Βοήθησα στο καθάρισμα της Νικαράγουα, για τον διεθνή τραπεζικό οίκο των Brown Brothers, το 1909-1912. Έφερα «το φως» στην Δομινικανή Δημοκρατία το 1916 για τα αμερικανικά συμφέροντα της ζάχαρης. Στην Κίνα βοήθησα ώστε η Standard Oil να πετύχει ό,τι ήθελε, απείρακτη.
Σ’ όλα αυτά τα χρόνια, είχα, όπως θα έλεγαν τα παιδιά στο πίσω δωμάτιο, μια καλο-οργανωμένη συμμορία. Κοιτώντας πίσω, αντιλαμβάνομαι ότι θα μπορούσα να δώσω στον Αλ Καπόνε μερικές καλές συμβουλές. Το καλύτερο που πέτυχε εκείνος είναι να λειτουργήσει την συμμορία του σε τρεις αστικές περιοχές. Εγώ λειτούργησα σε τρεις ηπείρους.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Ένα ιστολόγιο προβληματισμού και διαλόγου...!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...