Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011

ΜΕ ΤΑ ΠΤΕΡΑ ΤΟΥ ΛΕΟΝΤΟΣ... του Τίτου Χριστοδούλου

Γράφει ο Τίτος Χριστοδούλου:

I stood in Venice on the bridge of sighs…
over the far times, many a subject land
looked to the winged lion’s marble piles
Where Venice sate in state, over its hundred isles.

Στάθηκα στην Βενετία στην γέφυρα των στεναγμών
όπου τους παλιούς καιρόύς, πολλές απο τις υποτελείς χώρες
κοίταγαν τα μάρμαρα του φτερωτού τού λέοντος
όπου η Βενετία στεκότανε αρχοντική, στα 100 νησιά της.


Οι στίχοι αυτοί από τον Childe Harold του Λόρδου Βύρωνα ήρθανε στο νού όταν διάβασα στον Independent για την διαμαρτυρία 400 Πειραιωτών στην Βενετία που ζητούσαν την επιστροφή στην πόλη τους του κλαπέντος μαρμάρινου λέοντος φρουρού τoυ αρχαίου λιμένος από τον 4ο αιώνα, λέοντος που εκλάπη το 1688 απο τον Φρανσέσκο Μοροζίνι, τον δόγη μπουρλοτιέρη του Παρθενώνα.

Οι Έλληνες στην περίπτωση αυτή εχουν όλη την συμπάθεια μας γράφει η εφημερίδα, αν μη τι άλλο γιατί ο εν λόγω δόγης είχε την ατυχή έμπνευση να στρέψει τα κανόνια του (αν είναι δυνατόν - και ήταν) και να ανατινάξει τον Παρθενώνα σε χιλιάδες κομμάτια μερικά απο τα οποία βρήκαν τελικά τον δρομο τους προς την Αγγλία ως Ελγίνεια μάρμαρα.

Από τον Childe Ηarοld οι στίχοι που ανέφερα, ένα όνομα που θυμίζει κι άλλη μια βάναδαλη σχέση με το ελληνικό μνημείο: μια επιγραφή βανδάλου χαραγμένη πάνω στο λιοντάρι είχε τελικά ερμηνευθεί ότι ήταν στα Αρχαία Νορβηγικά του 11ου αιώνα κι αναφερόταν στον Νορρβηγό βασιλέα Χάρολδ τον ψηλό (και μακρυχέρη και καθόλου ευγενή, όπως θα σήμαινε ο αρχαιοαγγλικος χαρακτηρισμός : childe, νεαρός ευγενής πριν γινει ιππότης. Μακρυχέρης και διόλου ιπποτικός ο Χάρολντ ο ψηλέας έγραψε στην επιγραφή ότι έβαλε πρόστιμο στους ατίθασους Έλληνες και παρά τις διαμαρτυρίες τους διεταξε να γραφεί αυτό στο άγαλμα πάνω.

Διαμαρτυρόμαστε συχνά σχολιάζει στην συνέχεια η εφημερίδα ότι εμείς οι επιμελείς και σκληρά εργαζόμενοι βόρειοι της Ευρώπης επιδοτούμε τους τεμπέληδες νοτίους: ας το δούμε έτσι, τους αποζημιώνουμε με 900 χρόνια καθυστέρηση!!

Μην μας αποζημιώνετε εσείς απόγονοι των δόγηδων με τα βενετσιάνικά φλουριά σας, ένας ο οβολός της αποζημιώσης από σας, ένα και μόνος, ένας και τίποτα άλλο, ένας… αλλά λέων!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Ένα ιστολόγιο προβληματισμού και διαλόγου...!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...