Πέμπτη 6 Ιανουαρίου 2011

33. Η ΚΑΤΑΡΑ ΤΗΣ ΦΑΝΕΛΑΣ του Τίτου Χριστοδούλου

του Τίτου Χριστοδούλου

Είναι καιροί σύγχυσης στις αγορές. Κι οι αναλυτές, οικονομικοί δημοσιογράφοι κι επενδυτές, απογοητευμένοι από τα οικτρά διαψευσμένα μοντέλα οικονομικής ανάλυσης και πρόβλεψης για το οικονομικό προφίλ των εταιριών στις οποίες επενδύνουν, εδικά τις εν μια νυκτί εξαφανίσεις δεινοσαύρων όπως οι Lehman Brothers και η AIG  ψάχνουν άλλα.... «σημάδια του κορμιού», άλλες σπλαχνοσκοπίες ή οιωνοσκοπίες για να εικάσουν το όλο και πιο δυσανάγνωστο, όλο και πιο απρόβλεπτα δυσοίωνο μέλλον.
Μια όλο και πιο εξωτική και γαργαλιστική σειρά από συναρτήσεις έχει κατά καιρούς προβλέψει για την πορεία συνολικά της αγοράς, από την θεωρία των κυμάτων, μια μεταφυσικά εδραασμένη διακύμανση της πορείας των τιμών μέχρι τις ενδείξεις του ποδόγυρου, the hemline index: όσο πιο αισιόδοξη η πορεία της αγοράς, πιο υψηλά ο ποδόγυρος, δηλαδή πρέπει σήμερα να σηκώνουν μπουχό από το σύρσιιμο χάμου τα μάξι φουστάνια των κυριών του κραχ.
Το αν μπει γυάλα με χρυσόψαρο στην ρεσεψιόν των εταιριών είχε καταστεί μελανός οιωνός από τους λογιστές προοιωνίζοντας τον πνιγμό της εταιρείας, ενώ σχέση του Προέδρου της εταιρείας με την Συνομοσπονδία Βρετανικών Επιχειρήσεων, CBI, έγινε locus classicus, μετά την καταβύθιση της πάλαι ποτέ χρυσοφόρου Rentokill όταν έγινε πρόεδρος του CBI ο πρόεδρος της επιχείρησης, Sir Clive Thompson.

Όσον αφορά τις τύχες των εταιρειών, οι Κάλχες των αγορών, ειδικά εδώ στην Αγγλία του εμπειρισμού, δεν μπορούσαν να μην παρατηρήσουν με οξυμένη ανησυχία την «κατάρα της φανέλλας». Οι παίκτες της Manchester United μπορούν να χύνουν μαύρα δάκρυα για την ήττα τους το Σάββατο από την Λίβερπουλ, ή πάλι να συνδυάσουν τα δάκρυα αυτά με τον οδυρμό τους για την χορηγό τους, μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρεία του κόσμου, AIG, που χάνει το 80% των μετοχών της στο αίφνης πιο... σοσιαλιστικό αμερικανικό δημόσιο που παρεμβαίνει την υστάτη να την σώσει. Οι μελανόλευκες φανέλλες της Newcastle United έχουν ήδη αρκετό μαύρο πάνω τους για να δώσουν κι αυτοί τον πικρό χαιρετισμό τους στην χορηγό Northern Rock, το μεγαλύτερο τραπεζικό ναυάγιο των τελευταίων 150 ετών στη Βρετανία.

Η West Ham έβαλε χλώριο στο νερό του πλυντηρίου για να σβύσει από τις φανέλλες το XL των χορηγών από τον φόβο μήπως στις κερκίδες υπάρχουν και κάμποσοι από τους 85.000 ξέμπαρκους ταξιδιώτες της αεροπορικής εταιρείας XL Airlines, αν έχουν κατορθώσει να επιστρέψουν από τους προορισμούς όπου ξέμειναν μετά την κατάρρευση της εταιρείας. Η Manchester City έχει βρεί ευτυχώς τώρα πιο σίγουρες αγκαλιές στα κυρίαρχα σεϊχικα ταμεία, για να ξεχαστεί η θλιβερή ιστορία της χορηγού της ασφαλιστικής First Advice, μέρος του συγκροτήματος Accident Group που επαλήθευσε το όνομά της το 2002 απολύοντας με text message στο κινητό τους υπαλλήλους της. Κι η Carlton, είδε τον χορηγό της να είναι από τα πρώτα θύματα της κατάρρευσης των εξωτικών αγορών ακινήτων στο μπουμ της Ισπανίας, όταν η Llanera βούλιαξε με χρέη £500 εκατομμυρίων, αφού μάλιστσ, μας πληροφορεί το BBC, είχαν καταρρεύσει διαπραγμστεύσεις αναχρηματοδότησης με την αιφνιδίως εξαφανισθείσα επενδυτική τράπεζα… Lehman Brothers. Τέλος, αγοραστές ενός Rover  εμείς, τραβούμε τα μαλλιά μας γιατί να μην οιωνοσκοπήσουμε από την χορηγία του MG Rover στις φανέλλες της Aston Villa που προμήνυσε το τέλος της βρετανικής παραδοσιακής αυτοκινητοβιομηχανίας το 2004.

Το μήνυμα λοιπόν είναι γραμμένο, όχι πλέον στον τοίχο, αλλά πιο δυσοίωνα ακόμα στην φανέλλα, κι οι μέτοχοι των εταιρειών έχουν κάθε λόγο να ιδρώνουν στην θέσ των φανελλών κάθε Σάββατο, περισσότερο από αυτούς που τις φορούν…

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Ένα ιστολόγιο προβληματισμού και διαλόγου...!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...